‘Land van Cuijk Boert Bewust’ wint Agrifoodpluim
Monique van Loon en Hugo Bens (Foto: Marc Oudenhoven)

Meer begrip kweken tussen boer en maatschappij: dat is de missie van ‘Land van Cuijk Boert Bewust’. De provincie Noord-Brabant waardeert het succesvolle initiatief met een Agrifoodpluim. ‘Als je niet zelf gemotiveerd bent om de verbinding te zoeken, gaat het niet werken.’

Monique van Loon uit Sint Hubert en Hugo Bens uit Haps zul je niet horen zeggen dat de boer het vroeger beter had dan nu: ‘De arbeidsomstandigheden waren slecht. Het werk was zwaar. Er was veel armoede,’ weet Van Loon. Maar wat er óók was: een goede band tussen boeren en burgers. ‘Mensen gingen samen aardappelen rooien, met de hand,’ vertelt Bens. ‘Burgers wisten nog waar hun voedsel vandaan kwam. Boeren en burgers hadden samen een beleving. Ze begrepen elkaar.’

Dertig deelnemers

‘Hoe mooi zou het zijn als we weer iets van dat wederzijdse begrip terug kunnen brengen?’ zeiden Van Loon en Bens in 2019. Ze sloten zich aan bij Boert Bewust, een landelijk initiatief dat begon in 2017 met als doel om in je eigen streek te werken aan de verbinding tussen boeren, tuinders en maatschappij. Land van Cuijk Boert Bewust begon met tien ondernemers, inmiddels zijn er dertig boeren aangesloten. 

Concreet verbinden

Hoe doe je dat concreet, verbinding maken met de maatschappij? Voorzitter Hugo Bens schudt de voorbeelden moeiteloos uit zijn mouw: ‘Je kunt bijvoorbeeld producten aan huis verkopen, je plaatselijke voetbalclub sponsoren, je bedrijf openstellen voor mensen om te komen kijken. Monique: ‘Als Land van Cuijk Boert Bewust organiseren we diverse evenementen zoals Verlichte boerderijenroute, Op weg naar je diner en open dagen. Ook op social media delen we het boerenleven.’ 

Score

Hoe serieus Boert Bewust te werk gaat, blijkt uit de Boert Bewust Score die elk deelnemend bedrijf krijgt. Hoe meer je de verbinding zoekt met de maatschappij, hoe hoger je scoort. ‘Het gaat om dingen die je extra doet op je bedrijf naast wat wettelijk verplicht is,’ vertelt Monique van Loon. ‘Alle deelnemers werken aan de uitstraling van hun bedrijf, het zorgvuldig omgaan met klimaat en energie, en de gezondheid van hun dieren. Maar ons allerbelangrijkste criterium is de relatie met de samenleving.’

Gezien en gehoord

Voorzitter Hugo Bens zegt trots te zijn op wat ‘Land van Cuijk Boert Bewust’ inmiddels heeft bereikt: “Ik zie dat we gezien en gehoord worden. Steeds meer organisaties willen samenwerken met Land van Cuijk Boert Bewust zoals het Smaakcentrum, Stichting Goei Leven, On Stage, Visit Land van Cuijk en Klasseboeren “Mooie verbindingen. Samen bereiken we meer. We zetten de boeren in hun kracht. Dat levert hen energie op en een mooi netwerk”, zegt Monique die als coördinator Boert Bewust draaiend houdt.  

Agrifoodpluim oktober

De verbinding die ‘Land van Cuijk Boert Bewust’ weet te realiseren, sluit naadloos aan bij de missie van de Provincie Noord-Brabant, zegt gedeputeerde Marc Oudenhoven (Agrarische ontwikkeling). “We zetten koers naar een landbouw- en voedselsysteem dat slim, circulair, waardevol én verbonden is. Vandaar dat de provincie tijdens het Pluk & Oogst Feest de Agrifoodpluim van oktober heeft uitgereikt aan Monique van Loon en Hugo Bens van Land van Cuijk Boert Bewust. Het is een merk en een label dat staat voor openheid en transparantie. Deze aanpak helpt om het draagvlak in de samenleving te vergroten”.