Zo’n halfjaar geleden vertelde ik voor het laatst over onze plannen om in Spanje een ‘agroturismo’ te beginnen.

Ik kan me voorstellen dat mijn verhaal inmiddels wat is weggezakt. Daarom nog even de korte versie: ik, Rosan Kremers, ben begin dit jaar samen met mijn gezin naar Nigüelas verhuisd. Een dorpje aan de voet van de Sierra Nevada. Ik was eigenlijk van plan om jullie elke maand op de hoogte te houden, maar ik had toen nog geen idee hoe bizar veel er op ons afkwam. Inmiddels is de rust weer een beetje teruggekeerd en heb ik eindelijk tijd om mijn verhaal te vervolgen.

De geboorte van Pablo

Spanje werd in maart hard getroffen door het coronavirus. De grootste brandhaarden waren dan wel in Madrid en Barcelona, maar ook hier in Andalusië gingen we in een strenge lockdown. Binnenblijven dus en alleen naar buiten voor het hoogst noodzakelijke. We konden dus een streep zetten door onze feestelijke opening op 2 mei. Gelukkig hadden we wel iets anders te vieren, namelijk de geboorte van ons zoontje Pablo. Hij is op 8 april geboren in het ziekenhuis van Granada. Inmiddels is Pablo alweer 5 maanden oud en het gaat heel goed met hem. Het is een heel lief en gemakkelijk manneke.

Uitgestelde opening

Het was even slikken dat de lockdown roet in het eten gooide, maar het had ook voordelen. De stiefvader van Christoph, André, was hier samen met zijn broer op het moment dat de restricties werden ingevoerd. Ze zaten daardoor 1,5 maand ‘vast’ in ons hotel. Als timmerman en schilder van beroep, hadden ze dus alle tijd om het hele complex een flinke opknapbeurt te geven. Toen we op 29 mei open mochten, lag alles er perfect bij.

Stroomuitval en miscommunicatie

Toch was het begin op z’n zachtst gezegd aftasten. De dag dat het restaurant opende, kun je misschien het beste vergelijken met een aflevering uit het televisieprogramma Ik Vertrek. De stroom viel elk kwartier uit en de walkietalkies begaven het. Daardoor was er geen communicatie meer mogelijk tussen de keuken en de bediening. Tel daarbij op dat het team voor de 1e keer samenwerkte. Dan begrijp je hoe opgelucht we waren toen de laatste gasten op huis aan gingen.

We did it!

Van die eerste paar weken hebben we in korte tijd veel geleerd. En dat was ook nodig, want we zagen het aantal hotel- en restaurantgasten met de week toenemen. In het begin was het vooral de lokale bevolking die ons wist te vinden, maar we kregen ook steeds meer hotelboekingen vanuit andere delen van Spanje. Ondanks het rommelige begin, waren de meeste gasten erg lovend. Op zaterdag 1 augustus zaten het hotel en restaurant voor het eerst helemaal vol. Toen realiseerden we ons voor het eerst dat onze plannen - ondanks de coronacrisis - ook écht leken te werken.

Hopelijk zien we jullie snel

Voorlopig staat Spanje nog op code oranje. Maar we houden hoop dat we ook jullie in 2021 - en wie weet al eerder - kunnen verwelkomen. Benieuwd naar ons nieuwe thuis? Volg ons op Facebook en Instagram via @alqueriadeloslentos of ga naar www.alqueriadeloslentos.com.