Arno Vloet uit Sint Hubert is al een flink aantal jaren actief met zijn praktijk EraCare in Malden. Een van de diensten die hij aanbiedt is hulp bij het stoppen met roken.

Stoptober is vaak een moment waarop mensen ook daadwerkelijk (proberen) te stoppen. Arno: “Na de vakantieperiode wordt het altijd al wat drukker. Maar zeker nu in de coronatijd beseffen mensen hoe belangrijk hun longen zijn en merken we dat veel mensen willen stoppen met roken.”

Omdat Arno zelf ook ooit een verwoed roker was, kent hij uit ervaring de problemen en alle argumenten die rokers hebben om wel of niet te stoppen. “Iedereen wil gestopt zijn met roken, maar niemand wil stoppen. Daar kunnen wij bij helpen. Roken is een drieledige verslaving, lichamelijke afhankelijkheid, psychische afhankelijkheid en een gewoonte. De lichamelijke afhankelijkheid behandelen we met een Auriculo-therapie (kleine naaldjes die op en rond het oor worden geplaatst) zodat mensen geen ontwenningsverschijnselen hebben en snel nicotine vrij zijn. En tijdens een training leren we hoe men dingen in het hoofd kan veranderen zodat men anders naar een roker en het stoppen met roken kan kijken.”

In de behandeling benaderd Arno vooral het positieve. “Je hoeft niet te vertellen hoe slecht roken is, dat weet iedereen zelf wel. Ik benader het positief en laat vooral zien wat je allemaal terug krijgt als je stopt met roken. Je geeft bij stoppen met roken niet iets op, maar je krijgt juist iets terug. Je huid ziet er beter uit, je krijgt meer lucht, je krijgt minder snel koude voeten en er zijn legio andere voordelen.” En zeker, Arno hoort het ook vaak, ik ken iemand die altijd sigaren rookte en hij werd honderd jaar. “Ja hoor, mijn vader zei altijd, rookvlees blijft langer goed en we kennen allemaal wel iemand die rookte en lang leefde, maar het gros van de mensen die roken worden geen honderd.”

Het moeilijkste van stoppen is het besluit nemen daadwerkelijk te stoppen. “Zelf rookte ik als een ketter en ik was al drie jaar bezig met de gedachte dat ik wilde stoppen met roken. Dat was lastig, want ik moest dus eigenlijk tegen mezelf zeggen dat ik al vijfentwintig jaar iets deed waar ik ziek van werd en dat is natuurlijk hartstikke confronterend.” Via hulp van acupunctuur is Arno destijds gestopt met roken en zo ook geïnteresseerd geraakt in deze therapie. “Ik ben toen aan de opleiding begonnen en later met onze praktijk gestart.”

Bij de behandeling is er snel resultaat. “Op het moment dat ik de naaldjes plaats is de behoefte om te roken weg. Maar de gedachte aan roken blijft natuurlijk nog wel even. Met de naaldjes kan ik geen gedachten weg prikken. Op het moment dat men een afspraak maakt weet men al meteen wanneer ze de laatste sigaret op zullen steken. Men krijgt wat tips opgestuurd over hoe men zich het beste voor kan bereiden. Want dat spontaan stoppen en alles weggooien, dat werkt niet bij iedereen. Het is dus een proces waar men doorheen moet en daar begeleiden we bij.”

Meer weten over stoppen met roken of wat EraCare nog meer te bieden heeft? Bel 024 388 04 57, like hun Facebookpagina en zie www.eracare.nl.