In onze cultuur wordt het gewaardeerd als je zelfverzekerd, extravert en sterk bent. Als jij verlegen bent kun je echter moeilijk aan dat beeld voldoen.

Geloof het of niet, maar iedereen is (tot op zekere hoogte) verlegen. De een weet er echter beter mee om te gaan dan de ander of het te verbergen.

Verlegenheid is angst die ontstaat in gezelschap van mensen en komt voort uit onzekerheid. Soms is iemand van kinds af aan verlegen. Bij anderen ontstaat het later door bv. opvoeding of traumatische ervaringen.

Bedenk vooral ook hoe charmant jouw verlegenheid kan zijn. Hoe innemend het is als je de vrijpostigheid van de vrijmoedigen mist. Verlegenheid als je instinctieve reactie die getuigt van intelligentie. Je beseft dat de macht niet bij jou ligt. Een wijze houding die veelal wordt gewaardeerd. Dit in tegenstelling tot de vaak doorgeschoten assertiviteit van nu.

Wanneer je verlegen bent voel je je vaak minder dan de ander. Je hebt het gevoel niet goed genoeg te zijn of niet te voldoen aan de verwachtingen van anderen. In gezelschap kruip je in je schulp; niet omdat je dat wilt, maar omdat je niet anders kunt. Je observeert, maar observoelt nog meer.

Maar je wilt er vanaf en dat is mogelijk. Daarbij hoef je jezelf geen geweld aan te doen

Valkuil

Het is jouw vooringenomenheid die je vertelt wat een ander van jou vindt. Het is jóuw overtuiging en niet de waarheid van de ander. De ander is een ander die anders denkt. Je weet dus helemaal niet wat een ander vindt. Dit gegeven -voor een ander denken- is je valkuil en het mechanisme dat je belemmert.

Er voor werken

Er zijn weinig dingen in dit leven die je kunt leren zonder transpiratie. Als jij verlegen bent kun je pas ander gedrag aanleren als je anders leert denken én je jezelf concrete opdrachten geeft en die ook daadwerkelijk uitvoert. Daarmee zet je dat denken voor anderen en die belemmerende overtuiging op de helling.

Omarm ACTIE en DOE

Gun jezelf iedere dag, en doe dat een maand of drie, een kleine uitdaging voor een groot resultaat.

1: Oefen stap voor stap

Neem een bescheiden risico en doe iets wat je normaliter niet doet. Train je dapper-spier. Leg de lat niet hoog, ga van gemakkelijk naar moeilijk(er) en neem geleidelijk meer risico. Dit vergroot de kans op een succeservaring en die heb je nodig voor blijvend resultaat.

Een succeservaring kan dus zijn dat je contact maakt met andere mensen en een gesprek aangaat, ook al ben je onzeker en pakt het niet altijd uit zoals je hoopt.

Heb geen verwachtingen en stel geen eisen aan jezelf. Je doet het. Alleen dát al is winst. Het geeft vertrouwen en ankert je zelfvertrouwen. Helemaal goed.

2: Stel je open en ontvankelijk op

Manoeuvreer je in gezelschap (dat is je moeilijke omgeving) niet naar de zijlijn. Heb een open, ontvankelijke en naar buiten gerichte houding. Kijk andere mensen aan, glimlach, spreek ze aan en maak kenbaar dat je contact op prijs stelt.

Een goed startpunt daarvoor is zelfonthulling. Geef wat van je persoonlijke interesses, voorkeuren, opvattingen of ervaringen prijs. Daarmee geef je aan de ander te vertrouwen en nodig je de ander uit dat ook te doen. Je zult zien dat het reuze meevalt én belangrijker… dat het werkt.

3: Houd het contact gaande

Als jij verlegen bent, ben je meestal geen uitgesproken prater. Toch zijn er ook voor jou tal van manieren om een gesprek gaande te houden; stel vragen, vraag door en zoek naar de interesses en het stokpaardje van de ander.

4: Focus bewust op de inhoud van het gesprek

Luister goed naar wat de ander zegt. Hiermee zal de focus minder op jezelf en je eigen gevoelens liggen, ervaar je minder spanning en verloopt het gesprek gemakkelijker en spontaner.

5: Kom op voor jezelf

Misschien vind jij het moeilijk om assertief te zijn, ook als de situatie daarom vraagt. Assertief zijn is opkomen voor wat je denkt, voelt en wilt en daar met respect voor de ander uiting aan geeft. Volg een assertiviteitstraining als je dat niet lukt.

6: Werk aan je zelfvertrouwen

Onthoud dat ieder mens gelijk is. Ook jij bent goed en bijzonder. Leer jezelf optimistisch te denken en leer je denkfouten te tackelen. Ook hierbij kan een coach je uitermate van dienst zijn.

Voel je je verlegen en wil je dat niet meer; sluit vriendschap met jezelf. Coaching of een assertiviteitstraining is daarbij een héél probaat middel.

Ik help je daarbij.

Frans Meulepas
training | coaching | advies
0486 431 917 | 06 415 390 39
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.meulepascoaching.nl