Foto: RWS / J.v.Houdt

Eerder dit jaar werd bekend dat AB’90 en de VKP samen met andere lokale partijen uit de gemeente Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis 1 nieuwe politieke partij willen vormen.

Vorige week maakte het CDA bekend dat ook hun lokale afdelingen 1 CDA Land van Cuijk gaan worden. Dit alles met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen op 24 november 2021. Per 1 januari 2022 vormen de huidige gemeenten Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis de gemeente Land van Cuijk.

Het CDA is volop bezig om ervoor te zorgen dat voor de zomervakantie alles geregeld is. Dat vertelde Ron van Lith (voorzitter CDA Mill en Sint Hubert) in het L.O.M.-radioprogramma Het 12-uurtje. “Per afdeling zijn 2 personen afgevaardigd en er is een onafhankelijk voorzitter aangetrokken die ons in dit proces begeleid.” Ondanks het gegeven dat de gemeente Grave nog geen deel uit zal maken van de gemeente Land van Cuijk, is de lokale CDA afdeling in Grave wel onderdeel van het CDA Land van Cuijk. “Op termijn, mogelijk over 4 jaar, dat weten we nog niet precies zal Grave ook aansluiten bij de gemeente Land van Cuijk. Er komt nu 1 bestuur CDA Land van Cuijk, maar dat staat los van de herindeling. Je hebt een entiteit voor de Land van Cuijk verkiezing en een entiteit Grave. En dit alles gaan we met 1 krachtig bestuur CDA Land van Cuijk ondersteunen.”

Hoe straks de verkiezingslijst er uit zal gaan zien is nu nog niet bekend. Ron: “We zijn nu bezig met een soort groslijst. Mensen kunnen nu aangeven of ze bereid zijn om straks op de verkiezingslijst te gaan staan. En er is nu al zo veel enthousiasme, we moeten de mensen echt in toom houden. Men weet elkaar nu al te vinden.” Een vertrouwenscommissie zal straks met kandidaten in gesprek gaan en ook is er nog een onafhankelijke commissie, waarna er een concept verkiezingslijst gepresenteerd zal worden. “Natuurlijk is te verwachten, dat je vooral in deze eerste verkiezingen, een verdeling maakt op basis van de huidige gemeenten. Het zou niet slim zijn om er bijvoorbeeld 4 uit Boxmeer bovenaan te zetten. Dat zijn wel belangrijke criteria die mee gaan wegen.”

Beluister het gehele interview wat Corné Kremers had met Ron van Lith via de Facebookpagina van Het 12-uurtje via www.facebook.com/12uurtje.