Foto: Cockie Kremers

Begin vorig jaar is Wijkraad Mill Centrum opgericht. Het bestuur bestaat uit 9 enthousiaste inwoners die samen met andere partijen willen werken aan het behouden en waar mogelijk verbeteren van de leefbaarheid.

“Maar eerlijk gezegd is het best een beetje zoeken naar wat we nu precies kunnen doen,” vertelt voorzitter Anco Bloemendal. “We hebben in onze gemeente al heel wat partijen die zich met verschillende zaken bezighouden. Wellicht is de verbindende factor zijn tussen alle andere organisaties dus ook wel een mooie taak voor ons.”

Met alle vragen of opmerkingen die inwoners hebben kan men bij de wijkraad terecht. “Veel inwoners stappen minder snel naar instanties zoals de gemeente,” vertelt wijkraad secretaris Sander van Emden. “Daarom kan men zich bij ons melden en gaan wij er mee aan de slag. We zorgen dan dat de vraag, opmerking of klacht bij de juiste persoon terecht komt.” De wijkraad hoort daarnaast ook graag van inwoners wat men mist of wat er ergens anders of beter zou kunnen. “Wij horen graag wat er leeft of speelt en gaan er dan zelf, of samen met andere partijen mee aan de slag.”

Wijkraden hebben in kernendemocratie een belangrijke taak. Dit zodat het gemeentebestuur straks van de grote gemeente Land van Cuijk binding kan houden met de diverse kernen. Anco: “We hebben onlangs een bijeenkomst gehad hierover met vertegenwoordigers van wijkraden uit het Land van Cuijk. Dat was in Vortum-Mullem. Daar bleek ook meteen uit hoe groot de nieuwe gemeente straks is, want ik moest wel even de kaart erbij pakken om te zien waar dat precies lag.” Sander vertelt dat het ook in kernendemocratie nog wel even zoeken is naar hoe dat het beste kan werken. “We zijn hier zelf samen met de andere dorps- en wijkraden in onze gemeente proactief mee bezig. Want we willen de zaken die voor onze inwoners belangrijk zijn om te behouden binnen die grote gemeente nu al goed in beeld hebben. Wij willen niet wachten op taken die de gemeente voor ons bedenkt, maar willen zelf nu al inventariseren wat belangrijk is voor onze inwoners.”

Samen met Wijkraad Mill-West heeft men in Mill ook een taak rond de plaatsing en onderhoud van Automatische Externe Defibrillatoren (AED). “Maar ook hebben we geholpen bij de oprichting van Buurt Alert Mill,” vertelt Raymond van Putten, hij is penningmeester van Wijkraad Mill Centrum. “We hebben een aanvraag gedaan voor een financiële bijdrage uit het Leefbaarheidsbudget en dat is gelukt. Verder is het voor ons zoals Anco ook aangeeft wat zoeken naar wat we precies als wijkraad nog meer kunnen doen. Bij een hockeyclub of voetbalclub is het makkelijk, je bent samen met de betreffende sport bezig. Als wijkraad kun je met heel veel zaken bezig zijn, maar voor vele zaken zijn al organisaties, maar vaak weet de één niet waar de ander al mee bezig is” Anco: “Daarom willen wij ook een verbindende factor zijn. Dat zodat zaken wellicht gestroomlijnder en niet dubbelop gedaan worden. Hoe we dat precies moeten en kunnen gaan doen gaan we verder uitwerken.”

Anco vertelt dat zij als Wijkraad Mill Centrum een variatie hebben qua bestuursleden en dat dit zorgt voor veel verschillende voelsprieten onder inwoners. “Ieder bestuurslid heeft een eigen achtergrond, hierdoor zijn we een eenheid in verscheidenheid.”

Wijkraad Mill Centrum bestaat uit Anco Bloemendal voorzitter, Raymond van Putten penningmeester, Sander van Emden secretaris en bestuursleden Bert de Jongh, René Schipperheijn, Trudy Peters, Wendy Hermsen, Theo Schepens en William van Gemert.

Meer weten of ideeën, vragen of opmerkingen? Neem contact op met een van de bestuursleden, like de Facebookpagina, zie de website www.wijkraad-mill-centrum.nl of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..