Bram van Reijmersdal (1973) is geboren en getogen in Mill. Maar zeven jaar geleden verruilde hij onze mooie gemeente Mill en Sint Hubert voor een plaats in de buurt van Málaga in Spanje. In het L.O.M.-radioprogramma Het 12-uurtje zoeken Tom Raaijmakers en Corné Kremers regelmatig ex-inwoners op. Afgelopen zondag belden ze met Bram.

“Ik was hier op vakantie en kwam een leuk meisje tegen. Toen ging het heel snel,” vertelt Bram van Reijmersdal. “Anderhalf jaar later woonde ik hier. Mijn vriendin is een Amsterdamse maar woont al dertig jaar in Spanje. Ik had weinig moeite om de stap te zetten om hier te gaan wonen. Je komt vast te zitten in een vast levenspatroon en dat moet je af en toe doorbreken.” Wennen moest Bram overigens wel aan de mentaliteit en levenswijze in Spanje. “Wennen moest ik zeker en het was ook wel af en toe frustrerend. Hier leeft iedereen met de gedachte: ach het komt wel. Mañana mañana betekent ‘het komt morgen wel’. Dat is hier een gevleugelde uitspraak. Afspraken maken is daardoor lastig. Als ze zeggen ‘ik ben er rond de middag’, dan komt het voor dat ze rond 4 uur bellen: ‘ben je er? Ik kom er nu aan.’”

Geschikt werk vinden was een andere uitdaging. Bram: “Dat was zelfs wel problematisch te noemen. Mede omdat lonen hier ook een stuk lager liggen, hebben we besloten wat voor onszelf te beginnen en dat is een growshop geworden.” Een growshop of groeiwinkel is een winkel voor benodigdheden om diverse gewassen en planten binnenshuis of in een kas te kweken. Hierbij gaat het meestal om materialen voor de kweek van hennep en marihuana voor privégebruik. Een growshop levert naast informatie onder andere zaden, potten, potgrond, bemesting, lampen, afzuigers en andere benodigdheden. En dit was een gat in de markt. “Zeker als je Nederlander bent. Wij staan er om bekend en dan krijg je er vanzelf vragen over. Wettelijk is het hier beter geregeld dan in Nederland: je mag tot 300 gram voor eigen gebruik kweken. Alleen de kennis ontbrak hier. Niet dat ik die kennis op dat moment allemaal had, maar we zijn er aan begonnen en het loopt goed.”

Door corona en de maatregelen is het qua toeristen ook erg rustig in de regio waar Bram woont. “Bijna iedereen leeft hier van toerisme en dat er geen toeristen zijn begin je nu te merken. Ik schat dat 80% van de inkomsten uit de toeristenindustrie moet komen. Dat merk je nu. Mensen hebben geen werk en dus geen geld, grotere hotels zijn gesloten. Het sociale vangnet zoals in Nederland kennen ze hier niet. Als je failliet gaat kan het best zijn dat je ze een paar weken later onder de brug vindt.”

Een ander verschil is de politie. “Door corona moeten winkels, barretjes en restaurants om zes uur dicht. Supermarkten mogen tot 10 uur open blijven en je mag niet meer over de gemeentegrens, tenzij je een heel goede reden hebt. En daar wordt op gecontroleerd. De politie hier, dat werkt. Je hebt hier echte politie. Inwoners hebben daar ook ontzag voor, daar ga je niet mee lachen.”

Normaal gesproken probeert Bram minimaal één of twee keer per jaar terug te komen naar Nederland. “De bedoeling was om op 5 november voor de verjaardag van mijn kleindochter te komen, maar helaas ging dat nu dus niet.”

Beluister het hele interview met Bram als MP3 bestand via de Facebookpagina van Het 12-uurtje. Zie www.facebook.com/12uurtje voor dit en andere interviews.