Foto: Cockie Kremers

Al bijna 40 jaar staan Hannie en Ad Verkuylen uit Eerde met een groenten- en fruitkraam op de Weekmarkt in Mill. Maar vanaf 1 januari gaan zij het wat rustiger aan doen en nemen hun dochter Peggy en zoon Marc de zaak over.

“Het contact met de mensen zullen we enorm gaan missen,” vertelt Hannie. “Op de markt is het gezellig. Het is voor veel mensen een sociaal uitje en we hebben goed contact met onze klanten. Dat gaan we zeker missen.”

Al vanaf haar 14e jaar werkte Hannie op de markt. “Mijn ouders hadden een groentewinkel en stonden ook op markten, waaronder hier in Mill. Begin jaren tachtig stopte hier een koopman met een groentekraam en mijn ouders vonden het wel wat voor mij om een eigen groenten- en fruitkraam te gaan beginnen. Via de gemeente kreeg ik een plaats toegewezen en sinds 1982 heb ik dus een eigen stand op de markt.”

In eerste instantie runde Hannie de groenten- en fruithandel alleen. “Mijn echtgenoot Ad werkte als elektricien in de bouw. Maar toen kwam er op dinsdag een markt bij en lukte het niet meer alleen. Ad is eerst halve dagen mee gaan werken maar al snel is dat volledig geworden.” Ondertussen staan ze op 4 verschillende markten. Op dinsdag staan ze in Bakel, woensdag in Mill, op donderdag in Son en Breugel en op vrijdag in Heeswijk-Dinther. “In 1996 is ook onze dochter Peggy in het bedrijf gekomen en 4 jaar geleden ook onze zoon Marc.” Dochter Cindy heeft wel een tijdje meegewerkt, maar moest daar door rugklachten mee stoppen.

Op de dagen dat ze op de markt staan moeten ze vroeg opstaan. Ad: “Drie dagen in de week hebben we markten die in de ochtend beginnen. We staan om 5 uur op. Hier in Mill zijn we bijvoorbeeld al om half zeven en al voor half acht hebben we de eerste klanten.” Op maandag werken ze in hun eigen loods in Schijndel om de markten op dinsdag en woensdag voor te bereiden. “Onze leverancier zit vlak bij onze loods. We gaan daar dagelijks onze producten zelf uitkiezen om ook echt verse producten te hebben. We weten wat onze klanten willen en weten dus ook precies wat we in moeten kopen.” Het snijden van de groenten doen ze ook zelf. “Doordat we altijd kwaliteit leveren hebben we het al zolang volgehouden. De producten zijn echt vers en dat zie, ruik, voel en proef je.”

Het is naast vroeg uit de veren ook hard werken op de markt. Maar waarom dan geen vaste winkel begonnen? “Echt niet,” klinkt het uit zowel de mond van Hannie als Ad. Ad: “De markt is gezellig, lekker onder de mensen en men denkt dat het vaak slecht weer is, maar dat is niet zo. Vroeg in de ochtend is het prachtig, de vogeltjes fluiten en dan is het fijn om buiten te zijn en werken.” Hannie: “Bij ons thuis hadden ze een groentewinkel. Maar het verschil tussen klanten in een winkel en op een markt is zo groot; op de markt is het veel gemoedelijker. Hier maak je de levensverhalen mee, je hoort over bruiloften, sterfgevallen en geboortes. Er is hier altijd tijd voor een praatje.”

Hannie en Ad willen iedereen bedanken voor de jaren lange klandizie en hebben het volste vertrouwen in de toekomst van hun bedrijf. “In deze bijzondere tijd wil iedereen gezond eten en zorgen voor extra vitaminen. We merken dat steeds meer mensen zelf koken en dat graag met verse producten willen doen. We zullen beslist nog af en toe achter de kraam staan om in te vallen, maar volgend jaar worden we allebei 65 en gaan we het iets rustiger aan doen.”