Dankzij de Samen naar School klas in Mill kan ook Jurre gewoon dicht bij huis naar school gaan. Door de corona was een mooie feestelijke opening niet mogelijk. Toch is Stichting Lotta rustig aan opgestart en heeft een vaste plek gekregen binnen het Kindcentrum in Mill.

En wat is de klas prachtig geworden. Een bijzondere klas waar zorg en onderwijs hand in hand gaan in het reguliere Kindcentrum. Basisschool de Lens, de Kameleon, Spring kinderopvang, de GGD en Stichting Lotta hebben er zin in om te gaan samenwerken. Een eerste opzet is gemaakt en een feestelijke opening volgt later in het nieuwe jaar als het voor iedereen weer veilig is om feest te vieren.

Op 13 november 2017 opende Anneke Joren-Roelofs en Anja Raaijmakers hun 1e Samen naar School klas. Een bijzondere klas in een gewone school waar kinderen met een ontwikkelingsachterstand en/of diverse beperkingen passende zorg, ontwikkelingsstimulering en onderwijs krijgen. Deze twee initiatiefneemsters van stichting Lotta waren voorheen collega’s in de gehandicaptenzorg. “Altijd al hadden we ideeën om samen eens iets op te zetten voor betere ontwikkelingsmogelijkheden voor gehandicapte kinderen”, vertelt Anneke. Toen in 2013 Annekes dochter Lotta geboren werd en zij meervoudig beperkt bleek te zijn, werden ze dubbel gemotiveerd om een passende klas op te gaan richten in combinatie met regulier onderwijs.

Vol enthousiasme vertelt Anneke: “Na 3 maanden zat onze klas in Boxmeer vol. De samenwerking met het Kindcentrum in Boxmeer is heel fijn. We voelen ons daar enorm thuis. Doordat kinderen met en zonder beperking samen naar school gaan vinden ze het later ook vanzelfsprekend om samen te leven. Zo hoort het gewoon te zijn”

Nu 3 jaar later is de klas nog steeds een groot succes en werd het idee geboren om een 2e klas te openen. De reden om een 2e klas binnen een nieuwe vestiging te starten heeft als reden dat je dan een breder gebied kunt bedienen. Kinderen met een bijzondere zorgvraag uit de omgeving Mill kunnen nu ook gewoon dicht bij huis naar school gaan. Weer zijn we op zoek gegaan naar een geschikte school voor een samenwerking. Anneke: “Wederom ging onze voorkeur uit naar een centrale plaats in onze plattelandsomgeving, zodat zorgkinderen dicht bij huis met buurtgenootjes naar school kunnen gaan”.

In het Kindcentrum in Mill heeft stichting Lotta een eigen lokaal. Er is plek voor 6 a7 kinderen per dag. Er werken straks 3 begeleiders/juffen op de groep. De leeftijd van de kinderen ligt tussen de 2 en 12 jaar. Er is geen richtlijn van mate van handicap. Anneke: “Het gaat erom dat een kind zich gelukkig voelt en gedijt binnen het “Samen-naar-School-concept”, in een sfeervolle omgeving. Alleen dan kunnen ze wat oppikken”. Om 8.30u wordt er dagelijks gestart met het leer/zorg-programma. Dit duurt tot 14.30u. Daarna is er tot 16.30u een BSO programma voor de kinderen die daar behoefte aan hebben. Ook kunnen diverse therapieën binnen de klas worden gerealiseerd.

Op wat voor manier de samenwerking met de school zal gaan verlopen, zal per individu, per leeftijd en niveau bekeken worden. Het is niet zo dat een kind van de Lotta-klas alleen in een groep van de school op bezoek gaat. “Er zal altijd een begeleider vanuit de Lotta-klas mee gaan met het kind. Dit kan bijvoorbeeld zijn in een kringgesprek of bij het voorlezen”, aldus Anneke. Er wordt écht gekeken naar de kinderen, waar hun behoeftes liggen. Het is belangrijk dat deze kinderen ook mogen leren binnen een school. “Vaak zie je, dat gehandicapte kinderen een aparte dagbestedingsplek, hebben of ver weg naar school gaan en dat zien wij graag anders. Het is niet erg dat er verschillen zijn maar het is goed om van kleins af aan te leren dat we er allemaal bij horen. De een met wat meer hulp dan de ander. Door deze samenwerking zal het veel normaler worden dat kinderen verschillen. In de visie van stichting Lotta staan onze kinderen straks samen in de maatschappij zonder dat er nog sprake is van wederzijdse vervreemding”. Het is niet alleen waardevol voor onze kinderen maar ook voor de kinderen binnen het gehele Kindcentrum.

Het opzetten van onze 2e klas was weer een hele uitdaging. Natuurlijk neem je je kennis van de vorige keer mee maar ook dit blijft weer een unieke plek waar we straks hopelijk weer veel kinderen een fijne schoolse plek mogen bieden. Dankzij ons gedreven team en de enthousiaste samenwerkingspartijen binnen het Kindcentrum, moet het gewoon weer een succes worden! Wederom is het hartverwarmend dat we weer zo goed geholpen zijn door ons vrijwillige en kundige bestuur/RVT, vrijwilligers, donateurs, familie, vrienden en de steun van de NSGK en HandicapNL. Alle hartverwarmende reacties maken dat we dolenthousiast zijn om de deur naar deze nieuwe toekomst te openen.

Er is nog plek voor nieuwe kinderen, heeft dit bericht uw interesse gewekt, neem dan contact met op met Anneke Joren-Roelofs: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 0612206186 - www.stichtinglotta.nl

Interview

Beluister ook het interview wat Tom Raaijmakers en Corné Kremers hadden met Anneke in het L.O.M.-radioprogramma Het 12-uurtje. Check voor dit telefonisch interview www.facebook.com/12uurtje.