Wereldwijd worden meer dan 150 miljoen mensen gedwongen buiten in de kou te slapen. Dat aantal groeit met de minuut. Armoede, psychische aandoeningen, onverwacht banenverlies, natuurrampen en oorlogen zijn de belangrijkste oorzaken van dakloosheid over de hele wereld.

Op de meest oostelijke Griekse eilanden zijn meer dan een miljoen mensen wanhopig op zoek naar onderdak, op de vlucht voor armoede en oorlog. Alleen al in Nederland zijn er meer dan 30.000 mensen dakloos.

People helping people

De Sheltersuit Foundation is een non-profit organisatie, opgericht door Bas Timmer. Na het verlies van de vader van een vriend aan onderkoeling, omdat hij gedwongen werd buiten een opvangtehuis te slapen, besloot hij dat er iets moest gebeuren. Op dat moment was Bas na het volgen van de modeacademie begonnen met zijn eigen kledinglijn voor buitenshuis, in koud weer. Maar het voelde niet goed voor hem om modieuze kleding tegen een hoge prijs te verkopen, terwijl veel mensen zich niet eens warme en beschermende kleding konden veroorloven om gewoon te overleven. Niemand verdient het vreselijke lot van het doodvriezen omdat ze zich geen fatsoenlijke beschermende kleding kunnen veroorloven.

Bij Sheltersuit geloven ze dat iedereen warmte, bescherming en waardigheid verdient. Daarom ontwerpen en produceren ze multifunctionele producten die direct onderdak bieden aan mensen die dakloos zijn. Dit is geen vervanging voor het vinden van een huis, maar een aanvulling op wanneer je geen andere keuze hebt. Daarnaast helpen ze degenen met een afstand tot de arbeidsmarkt met het ontplooien en ontwikkelen van hun talenten in het speciale Sheltersuit-atelier. Dit alles op een zo duurzaam mogelijke manier, met zo min mogelijk productverspilling.

Wat is een Sheltersuit?

De Sheltersuit is een wind- en waterdichte jas die omgetoverd kan worden tot slaapzak. Het is een product dat is ontworpen voor mensen in nood die, om welke reden dan ook, de barre omstandigheden moeten overleven die het leven op straat met zich meebrengt. Sheltersuits worden gratis uitgedeeld aan daklozen en vluchtelingen, omdat ze maar één doel voor ogen hebben: mensen in nood helpen. Sinds de start in 2014 zijn er al meer dan 6000 mensen op straat of in vluchtelingenkampen die zich warm kunnen houden dankzij een Sheltersuit.

Het maken van één Sheltersuit kost ongeveer € 50,-. Hiermee krijgt dus 1 dakloos persoon extra warmte en bescherming.

Hoe we samen kunnen helpen

Om een kleine bijdrage te leveren aan dit prachtige doel ga ik (Debbie Knoops) van 28 op 29 november 1 nacht buiten slapen op het dorpsplein in Wilbertoord om zoveel mogelijk geld op te halen.
Eén nacht buiten, één nacht voelen hoe het voor miljoenen mensen elke nacht is. Terwijl de samenleving de laatste tijd steeds meer verdeeld lijkt, wil ik laten zien waar het ècht om draait. Je hand uitsteken naar die ander, er voor elkaar zijn wanneer de nood hoog is.

Door de bizarre laatste maanden besef ik mij des te meer hoe rijk we zijn met een warm huis, een volle koelkast, kleding en een dak boven ons hoofd. Deze actie is een warm gebaar vanuit het hart richting iedereen voor wie een warm thuis niet vanzelfsprekend is.

Doneren kan via https://8foraid.com/nl/deelnemers/debbie-knoops-slaapt-mee/ of kom op zaterdagavond 28 november naar het dorpsplein in Wilbertoord en geef je bijdrage in de doneerbus. Vanuit de grond van mijn hart alvast ontzettend bedankt.