Het zal waarschijnlijk niemand ontgaan zijn in de gemeente Mill en Sint Hubert. Onlangs oefenden de nieuwe F-35 toestellen vanaf vliegbasis Volkel waarbij men ook regelmatig boven de gemeente Mill en Sint Hubert te horen en zien was.

“Tijdens de 2 weken durende oefening zijn 4 F-35 toestellen van vliegbasis Leeuwarden gestationeerd geweest op vliegbasis Volkel en hebben vanaf deze basis hun oefenprogramma gedraaid.” Dat vertelde Majoor Bongers, woordvoerder van vliegbasis Volkel afgelopen zondag in het L.O.M.-radioprogramma Het 12-uurtje.

“De F-35 is in 2019 voor het eerst in Nederland gestationeerd. De club die de F-35 nu klaar aan het stomen is, is nu bezig met allerlei trainingen en oefeningen, om daadwerkelijk over een aantal jaren ook ingezet te kunnen worden tijdens missies in het binnen en buitenland. Een van de zaken die ze moeten trainen is ook het uitvoeren van vluchten vanaf een andere locatie dan vliegbasis Leeuwarden waar ze op dit moment staan.” De oefeningen van zowel de F-35 toestellen als de F16 vliegtuigen, vinden zoveel als mogelijk plaats boven de Noordzee. “Dat doen we om zo min mogelijk geluid hier te produceren. Ook met deze oefeningen hebben we dat gedaan en ook zijn we boven Vlieland gaan oefenen, daar kan men oefendoelen aanvallen.” Majoor Bongers vertelt dat sommige oefeningen echter ook boven land plaats moeten vinden en ook door weersomstandigheden komt het voor dat men niet boven de Noordzee kan trainen maar dit dan ook boven land doet.

De oefeningen in week 46 en week 47 leverden bij vliegbasis Volkel heel wat klachten op. “We hebben echt heel veel klachten gekregen. Redenen hiervoor waren divers. Een nieuw toestel, de F-35, vaak toch een ander geluid dan de F16 en dat zien we ook terug in de klachten. Mensen refereren dan aan de F-35, maar wat we ook in de omschrijvingen van de klachten zien, is dat mensen door corona nu veel thuis werken en dat men de vliegtuigen nu veel meer hoort.” Majoor Bongers vertelt dat met alle klachten serieus wordt omgegaan. “Soms lezen we ook in de klachten dat men denkt dat we maar spelletjes aan het spelen zijn. Maar neem van mij aan al onze vliegers en andere medewerkers zijn allemaal professionals en wij doen er alles aan om op een veilige en verantwoorde manier onze trainingsmissies te doen. En ik zou het graag hebben, maar een gevechtsvliegtuig wat geen geluid produceert, dat is toekomstmuziek, maar ik acht de kans klein dat er dat ooit van komt.”

In 2022 verwacht vliegbasis Volkel de eerste eigen F-35 toestellen. Dit zal in de loop der jaren uitgebreid worden naar 2 squadrons.

Beluister het hele interview met Majoor Bongers van vliegbasis Volkel op de Facebookpagina van Het 12-uurtje via www.facebook.com/12uurtje.