Vanaf november 2020 is er een nieuw en uniek speciaalbier verkrijgbaar: het Brabants Hoppenbier. Het bovengistende, stevig gehopte speciaalbier wordt gebrouwen door de Osse Muifelbrouwerij. De kneiterverse hop is afkomstig van een nieuwe hopplantage in Wilbertoord, BrabantHop, van eigenaar Giel Bongers.

Giel heeft de stap genomen in het voorjaar van 2020 om te beginnen met een hopveld van 4000 m2 en 18 hopsoorten. Het Muifel Brabants hoppenbier is gebrouwen met de hopsoorten Centennial en Cascade uit Wilbertoord. Er zijn flinke hoeveelheden hop gebruikt (8 kg op 1000 liter), dus verwacht een stevige, bittere hopsmaak. Direct na de oogst en bewerken van de hop is er het Brabants Hoppenbier mee gebrouwen. Verser kan dus niet, en hoe verser hop verwerkt wordt, hoe beter de smaak tot zijn recht komt.

Brouwer Martin Ostendorf van de Muifelbrouwerij: “Dit is voor ons echt een uniek project. Hop is een hele lastige plant om te telen. Ik heb het zelf vijf jaar in mijn achtertuin geprobeerd maar zonder goede resultaten. Giel heeft het aangedurfd en nu hebben wij de mogelijkheid om met kneiterverse hop te brouwen van topkwaliteit. En het resultaat is er naar: het Brabant Hoppenbier bulkt echt van de verse, citrus-achtige bitters.”

Omdat hop in de eerste jaren maar een kleine oogst geeft, zal het Brabantse Hoppenbier beperkt verkrijgbaar zijn. Het bier is te koop bij de betere Brabantse slijter, bij BrabantHop en op de Muifelbrouwerij webshop.

www.muifelbrouwerij.nl
www.brabanthop.nl