In de donkere coronatijd trakteert de Lokale Omroep Mill op een bijzonder optreden van de Millse band Reel to Real wederom met Esther als gast.

Het Mariakapelconcert 2019 wordt opnieuw gespeeld als promotie van de cd-registratie, waarvan de opbrengst naar de Stichting HOPE gaat. Met een glas glüwein op de bank luisteren naar eigen nummers over de Millse jaren 70 en 80 afgewisseld met sfeervolle Ierse balades, die Esther Croezen met haar prachtige stem en samen met Reel to Real in de bijzondere omgeving van de twaalfde-eeuwse kapel laat klinken.

Frans Heijs (gitaar en contrabas), Marcel Peters (zang, tenor banjo, mondharmonica, gitaar) en Ronald Peters (zang, accordeon, gitaar en fluiten) spelen al vele jaren Ierse volksmuziek, die met name bekend is van feest- en kroegmuziek. Voor het Mariakapelconcert van 2019 hebben ze cd-opnames gemaakt van een speciale set met eigen nummers, die qua muziek geïnspireerd zijn op de Ierse muziek en qua inhoud op hun jeugd doorgebracht in Mill. Zo proberen ze Toon van Rooij weer tot leven te zingen, “een hik of een lach, onder de zooi, mag ik unne buutmars vur Toon van Rooij”. Of zingen ze over de vele kroegen in Mill waar vroeger “een pilske nog maar amper fieftig cent kostte” en “da ware we toen allemoal gewend” of over de snoepwinkel in de Bernhardstraat van Gradje en Kato, “In da moije stoatje bij Gradje en Kato, doar kunde elke zondag wa snoepe kope zo”. Nog veel meer herkenbare plaatsen of personen worden door Reel to Real bezongen in hun eigen nummers, die ook op de live-registratie te beluisteren zijn.

Regelmatig is Esther Croezen te gast bij een optreden van Reel to Real. Sinds ze bij de Duo Marathon spontaan aansloot met het nummer ‘The House of the Rising Sun’ van The Animals en daarna samen met de band het themalied van de Raamvallei Duo Marathon maakte en opnam, treden ze sowieso elk jaar samen op bij deze sportieve uitdaging. Ook zingt ze sinds twee jaar mee met het traditionele kapelconcert van RTR in de Mariakapel in Mill met nummers zoals ‘Fields of Athenry’ of ‘The Parting Glass’. Vooral in de twaalfde-eeuwse kapel klinkt haar gouden stem als een traktatie naast de mannenstemmen van de Peters broers.

Elke jaar gaat de entree-opbrengst van het kapelconcert naar de Stichting HoPE. De focus van HoPe ligt op het werven van fondsen om de projecten in Peru te financieren. Zo werd er op 10 november nog in de gemeenschap van Chupani een kas overkapt. De hele gemeenschap kwam samen om te werken aan het programma "veilig voedsel". Er wordt gewerkt aan de bouw van meer kassen zodat de hele bevolking toegang heeft tot veilig voedsel. Stichting HoPe is altijd aanwezig, stimuleert en werkt samen met o.a. palen om het dak op te bouwen, gietmateriaal, zaden, zaailingen, etc. Met de opbrengst van het kapelconcert van 2017 is een bijdrage geleverd aan de verbetering van de nabehandeling van kinderen met brandwonden. Bij dit project werden er twee Nederlandse vrijwilligers, een specialiste fysiotherapie en een specialiste pijnverlichting, naar een ziekenhuis gestuurd waar men volop bezig is om de nabehandeling van brandwonden te verbeteren. Met de cd-registratie van het kapelconcert van 2019 willen we deze stichting nog meer steunen. Met de aankoop van de cd wordt de Stichting HoPe gesponsord. De cd is te bestellen via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06 232 211 69.

De Lokale Omroep Mill gaat een opname maken van het kapelconcert 2020. Het concert van vorig jaar december wordt opnieuw gespeeld als promotie van de cd-registratie. Natuurlijk wordt er bij deze opname ook een korte uitleg gegeven bij de nummers. Door de coronamaatregelen spelen RTR en Esther in de kapel zonder publiek, maar via Facebook en de LOM-uitzending is dit concert gewoon gezellig tussen kerst en oud en nieuw te volgen vanaf de bank met wellicht een heerlijk glaasje glühwein. Hierbij zal ook de mogelijkheid geboden worden om deze mooie cd te bestellen, waarbij u naast een ‘moi stukske muziek’ ook de projecten van Stichting HoPe steunt.