Misschien heb je er nooit bij stilgestaan, maar het beoefenen van een hobby is een belangrijke manier voor je energieke en mentale gesteldheid.

Waarschijnlijk herinner je nog dat je vroeger als kind uitgebreid met een hobby bezig was. Tekenen, knutselen, fietsen, voetballen en ga zo maar door. Smartphones en streamingdiensten, zoals Netflix, hebben invloed op de manier waarop we tegenwoordig omgaan met onze vrije tijd. Steeds vaker vullen we elk vrij moment op door op ons mobieltje te scrollen of door series op televisie te volgen.

Dat we dit zo regelmatig doen, zijn we ons meestal niet eens echt bewust van. Zo nu en dan met je telefoon bezig zijn of een avondje voor de tv bankhangen is helemaal niet erg, maar deze nieuwe activiteiten lijken het uitoefenen van ‘traditionele’ hobby’s steeds meer te verdringen. Door ‘in de flow te zitten’ zorg je voor een mentaal en energiek herstel. Het gebrek aan herstellen is de nummer-1 oorzaak van het ontstaan van een burn-out. Flow bereik je door 1 taak uit te voeren die je beheerst, met volledige focus en met 1 doel voor ogen. Je krijgt directe feedback, zonder kopzorgen te ervaren, terwijl je er directe controle over hebt en het bewustzijn van jezelf en de tijd even verliest. Een hele rits aan voorwaarden, maar laat nou net in de meeste gevallen een hobby hieraan voldoen.

Het positieve effect van een hobby kan je maximaliseren door er met regelmaat bewust tijd voor vrij te maken. Zorg daarbij dat je je vrije tijd indeelt naar je persoonlijke wensen en eisen. In groepsverband ( bijv. bij het Senioren Hobby Centrum in Mill) gezamenlijk een hobby uitoefenen, zorgt voor groei en een dieper contact met andere mensen. Dit draagt bij aan je levenstevredenheid en zingeving. Hobby’s maken je gelukkig omdat je vooruitgang boekt en omdat je er steeds beter in wordt. Op welke manier zou jij ervoor kunnen zorgen regelmatig in een flow te raken?

Gewoon meedoen bij het Senioren Hobby centrum : Het bevordert je vitaliteit, , het vergroot je creativiteit, het verbetert je geheugen. Geïnteresseerd in deze nieuwe “wereld “. We starten in zo snel mogelijk als de corona padamie voorbij is. Er zijn soms nog plaatsen vrij. Bel of mail Ans Bardoel –leden adm. T.06-34484961- Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - meer info: website www.seniorenhobbycentrum.nl / www.jeugdhobbycentrum.nl.