Mogelijk heeft u al iets gelezen of gehoord over het energielabel. In 2015 heeft iedereen reeds een voorlopig energielabel ontvangen. Een definitief energielabel kan in 2020 nog verkregen worden voor ca € 10,-, maar na 1 januari 2021 wordt het fors duurder en kan de aanschaf ca € 200,- kosten.
Het voorlopige energielabel is gebaseerd op openbare gegevens, zoals het bouwjaar, woningtype en woonoppervlakte. Na oplevering van de woning kan het zijn, dat de eigenaar energiebesparende maatregelen getroffen heeft of heeft de Nibag nog geluidswerende isolatie aangebracht, waardoor het energielabel veranderd/ verbeterd is. Bij verkoop van de woning moet een definitief energielabel overhandigd worden. Een voorlopig energielabel volstaat dan niet. Er bestaat zelfs kans op een boete van 170 euro tot 340 euro, als dat er niet is. Of het moet dan eerst nog aangevraagd worden.
Om een definitief energielabel te verkrijgen moeten bewijzen van getroffen maatregelen aangeleverd worden, zoals foto’s, facturen etc. Pas dan kan het definitieve energielabel worden vastgesteld.
Het definitief energielabel geeft aan hoe energiezuinig de woning is. De labelklassen voor woningen lopen van A t/m G, waarbij A het energiezuinigst/ groen is en woningen met een G-label zijn het minst energiezuinig/rood. Het label geeft tevens een overzicht van woningkenmerken, zoals het woningtype, isolatie, beglazing en verwarming.
Een energiezuinige woning heeft minder energiekosten en biedt meer comfort. Koopwoningen met een groen energielabel worden daarom sneller verkocht en voor een gemiddeld hogere prijs.
Om erachter te komen of uw woning een voorlopig of definitief energielabel heeft kunt u onderstaande link raadplegen.
www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel
In de afgelopen tijd is de clientondersteuner van de KBO een paar maal benaderd voor hulp bij de aanvraag van een definitief energielabel.
Zij bieden echter hulp bij de uitvoering van het sociale domein, zoals hulp bij een WMO aanvraag voor hulp bij het huishouden, woningaanpassingen, voorzieningen op het gebied van hulpmiddelen en zijn op de hoogte van de geldende sociale wet en regelgeving.
Voor de aanvraag van het definitief energielabel verwijzen zij u naar de website van de Rijksoverheid: www.energielabelvoorwoningen.nl. Daar dient u in te loggen met uw DigiD. Vervolgens controleert u de gegevens van uw woning, past waar nodig de gegevens aan en levert u het bewijs van de energiebesparende maatregelen digitaal aan.
Daarna kunt u een erkend deskundige kiezen uit een lijst, die de bewijsstukken gaat controleren en tenslotte verstuurt u de gegevens. Het definitief energielabel is vervolgens 10 jaar geldig.
Vindt u het digitaal aanvragen van het definitieve energielabel te ingewikkeld, dan kunt u iemand anders daarvoor machtigen. Kijk voor meer informatie op https://machtigen.digid.nl, of bel de DigiD-helpdesk op 088-123 65 55.
U kunt ook ondersteuning vragen via de helpdesk Energielabel via 0800-0808 of