Het is weer bijna zo ver; de jaarwisseling. Dit jaar zal die anders zijn dan voorgaande jaren. Net als heel 2020, staat ook de afsluiting van dit jaar in het teken staan van Covid-19.

Door Covid-19 zal de jaarwisseling van 2020/ 2021 minder feestelijk verlopen dan anders. Ook geldt er dit jaar een landelijk vuurwerkverbod in Nederland. Samen kunnen we er voor zorgen dat de Zorg niet nog meer belast gaat worden. Net als voorgaande jaren, werken de gemeenten samen met de politie, openbaar ministerie en Bureau Halt om deze ongewone jaarwisseling zo goed mogelijk te laten verlopen.

Halt-verwijzing

De gemeente werkt samen met politie en het Openbaar Ministerie om het vuurwerkverbod en de geldende Covid-19 maatregelen te handhaven. Dit houdt in dat de bijzondere opsporingsambtenaren van de gemeenten (Boa’s) jeugdige overtreders in de leeftijd 12 tot 18 jaar door kunnen verwijzen naar Halt. Dit betekent dat jongeren een taakstraf opgelegd krijgen. Overtreders, ouder dan 18 jaar, zullen een proces-verbaal krijgen.

Vuurwerklessen

In de periode voorafgaand aan de jaarwisseling zijn vuurwerklessen aangeboden aan de basisscholen voor de kinderen in groep 8 en het voortgezet onderwijs.

Meldlijn overtreden vuurwerkverbod

De meldlijn voor het overtreden van het vuurwerkverbod van de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert wordt vanaf 27 december weer geopend. Op het nummer 06-13662347 kunnen overtredingen van het vuurwerkverbod worden gemeld. De gemeentelijke Boa’s hebben tijdens hun dienst deze mobiele telefoon bij zich, zodat zij snel op een melding kunnen reageren. Daarnaast zullen de Boa’s verschillende hot-spots bezoeken waar mogelijk vuurwerk wordt afgestoken. De meldlijn is tussen 08:00 uur en 22:00 uur bereikbaar, daarbuiten kan het nummer van de regionale politie (0900 88 44) worden gebeld. Om de politie en de Boa’s te helpen bij het achterhalen van de overtreders zou een melding uit de volgende onderdelen moeten bestaan:

  • Geef een duidelijk beschrijving van de overtreder(s).
  • Gaat het om één persoon of om een groep (en leeftijd)?
  • Wat voor kleding dragen de overtreder(s) (kleur jas, broek, pet et cetera).
  • Zijn de overtreders op de scooter, op de fiets of te voet?

Carbid schieten

De gemeente ontvangt steeds vaker vragen over het afschieten van carbid. In de gehele Veiligheidsregio Brabant-Noord is carbid schieten de komende jaarwisseling verboden. Indien er ondanks dit verbod toch carbid wordt geschoten zal er door de boa’s en politie direct worden opgetreden.