Wil van den Broek werd in 1957 geboren aan de Brandsestraat in Mill. Begin jaren tachtig verhuisde hij echter voor zijn werk naar Huizen, Noord Holland.

In het L.O.M.-radioprogramma Het 12uurtje werd hij telefonisch opgezocht voor de rubriek Uitvliegers. Wat volgde was een geanimeerd gesprek over zijn werk, reorganisaties en het starten van een hobby bierbrouwerij. Het hele interview is terug te luisteren via de rubriek Podcast op www.het12uurtje.nl.

Wil van den Broek stamt uit een gezin van 4 kinderen, 2 jongens en 2 meisjes. “De meeste oudere mensen zullen mijn vader nog wel kennen: Coos van den Broek. Hij ging voor de PNEM rond om geld op te halen voor de elektriciteit. Ze noemde hem ook wel ‘het Lichtmenneke’. In de hele regio ging hij op de fiets of met de brommer door weer en wind geld ophalen. Ik herinner me nog wel dat er in de winter kilo’s sneeuw aan zijn fiets hingen. Dat soort winters komen nu niet meer voor.”

Na de kleuterschool, de jongensschool en mavo in Mill volgde hij nog de havo in Boxmeer. Daarna ging hij naar de HTS in Eindhoven. “Ik heb daar een opleiding gedaan met als specialisatie medische elektronica. Eerst heb ik hier in de regio geprobeerd een baan te krijgen bij een van de ziekenhuizen, maar het was toen nogal een slappe tijd. Toen kon ik in 1981 bij Philips Telecom Industrie in Huizen (bij Hilversum) aan de slag. Het bedrijf is wel dertig keer van naam veranderd en ik heb er 37 reorganisaties overleefd. Op 25 oktober 2003 – op de verjaardag van mijn vrouw – heb ik mijn ontslag gekregen. Iedereen moest eruit en het bedrijf werd opgeheven.” Lang zat Wil niet zonder werk, want in februari 2004 besloten 40 ex-medewerkers een eigen bedrijf te starten: AimValley B.V. in Hilversum. Hiermee richten zij zich op de glasvezel-telecom. In juli 2017 stopte Wil met werken en kon hij zich volledig gaan richten op zijn grote hobby: het brouwen van bier.

Al sinds 1988 is Wil actief als hobbybrouwer. “Dat deed ik thuis op zolder als Huizer Brouwerij. Ik brouwde zo’n 600 liter per jaar. Onder andere voor collega’s, want in je eentje krijg je dat niet weg.” Ondertussen is dit uitgegroeid naar een serieuzere hobby. “Het lijkt wel op werk tegenwoordig. Ik weet niet wat er aan de hand is, maar het bier is niet aan te slepen.” Sinds februari 2017 runt Wil samen met Rudy van der Schagt de Gooimeer Brouwerij. Anno 2020 brouwen zij verschillende speciaal bieren en is hun capaciteit zo’n 1000 liter per week. “Op de hele bierplas stellen wij niet veel voor, maar we zijn er wel heel druk mee.”

Ze brouwden een speciaal biertje voor het 60-jarig jubileum van WSV Amicitia in Mill en ook zit er een Gekke Gèrm in hun assortiment. “Ik was een keer in Scheveningen en daar brouwden ze een Malle Mok. Een Mok is een zeemeeuw en een Malle Mok is een jonge meeuw die de zee op vliegt maar te weinig kracht heeft om terug te vliegen. Toen bedacht ik de Gekke Gèrm. Want in Mill zijn het de Gèrme en ik ben een ‘Gekke Gèrm’ omdat ik zo gek was om naar het Gooi te verhuizen. De Gekke Germ is een Dubbelbock met karamel, wat zoetig en een mooi hopbittertje.”

Meer weten over Wil’s brouwerij of bier bestellen? Zie dan www.gooimeerbrouwerij.nl.