Elke zondagmiddag maken Tom Raaijmakers en Corné Kremers bij de Lokale Omroep Mill het radioprogramma Het 12uurtje.

De hele uitzending is via uitzending gemist terug te beluisteren via de site van de Lokale Omroep Mill. Maar regelmatig kreeg men de vraag of ook alleen de interviews terug te luisteren zijn. In eerste instantie werden deze via Facebook aangeboden, maar sinds 1 december heeft Het 12uurtje een eigen podcast-kanaal. Hierop worden vanaf nu alle interviews geplaatst, ook staan er al een aantal interviews die zij in een aantal recente uitzendingen deden.

Wat is een podcast?

Een podcast is feitelijk een radio programma, maar dan beschikbaar gemaakt via internet en niet live. Je luistert het dus wanneer het jou uitkomt, ofwel “on demand”. Je kunt een podcast dus eigenlijk zien als een soort “audio blogging” of “radio on demand”. Een podcast bevat uitsluitend audio en geen video. Wel zie je dat sommige podcasters hun programma filmen en de podcast ook in beeld beschikbaar maken, bijvoorbeeld via YouTube.

Inhoud podcast

Traditionele radio is zo breed mogelijk; bij podcasts wordt juist de diepte opgezocht. De meeste podcasts zijn gewijd aan een specifiek onderwerp of thema, zoals bijvoorbeeld sport, misdaad, tech, of gezondheid. Podcasts worden ook gebruikt voor luisterboeken / luisterverhalen. Voor deze onderwerpen is op de traditionele radiostations vaak geen, of onvoldoende ruimte. De meeste podcasts zijn talkshows / “gesproken woord”, maar er zijn ook podcasts met muziek, vaak gericht op een specifieke stijl, zoals bijvoorbeeld metal, house of hiphop.

Het 12uurtje

Het 12uurtje is via uitzending gemist op www.lokaleomroepmill.nl in zijn geheel terug te luisteren inclusief alle muziek. Om het terugluisteren van de interviews uit Het 12uurtje makkelijker te maken, is er een eigen podcast-kanaal gestart. Via diverse podcastplatforms zijn deze online te beluisteren, maar ook kun je jezelf via een podcastapp gratis aanmelden of abonneren op een podcast. Voordeel is dan dat je automatisch een melding krijgt als er een nieuwe aflevering is geplaatst.

Luister

De interviews uit Het 12uurtje zijn als podcast te beluisteren via bijvoorbeeld Spotify of Apple podcasts, maar ook via een handige online player op www.het12uurtje.nl.