Inwoners van Langenboom starten petitie tegen vakantiepark aan de Kuilen. Het natuur- en recreatiegebied De Kuilen is voor veel inwoners van Langenboom en omgeving van grote waarde voor hun leefbaarheid. Bewoners genieten het hele jaar door van dit prachtige gebied. Er wordt gewandeld, gesport, gezwommen en vorig weekend zelfs weer geschaatst.

Tijdens hittegolven is het incidenteel al zeer druk op het strand. Maar het grootste gedeelte van het jaar is het er door de rust, ruimte en prachtige vergezichten goed toeven. Veel dorpsgenoten maken daarom dankbaar gebruik van dit unieke gebied voor kleinschalige recreatie.

De gemeente beschikt over een beperkt onderhoudsbudget voor de Kuilen. En is dus op zoek naar alternatieven voor het beheer en de financiering ervan (bron; Visie-de Kuilen-20190128). In het verlengde hiervan heeft een ondernemer vorige week (1e week februari 2021) een principeverzoek met een uitgebreid ondernemersplan ingediend.

De initiatiefnemers van petitie ‘Red De Kuilen!’ hebben ondertussen contact gehad met de betreffende ondernemer. Deze ondernemer verwacht dat het principeverzoek wordt goedgekeurd. Dit betekent dat de wijziging van het bestemmingsplan voor de Kuilen en de vergunningsaanvragen in gang worden gezet.

Groot vakantiepark aan De Kuilen

De ingediende plannen betreffen een vakantiepark bestaande uit 200 ruime campingplaatsen en ‘tiny houses’ inclusief sanitaire voorzieningen per campingplek, een restaurant met 80 plekken met daarnaast een terras voor 150 personen, een evenementenzaal én exploitatie van het strandbad. Deze informatie over dit grootschalig vakantiepark is afkomstig van de betreffende ondernemer. In de conceptplannen die zijn ingezien door de initiatiefnemers van de petitie worden echter nog veel hogere getallen genoemd (tot 300 campingplaatsen).

De petitie

De initiatiefnemers van de petitie willen geen aanvullende commerciële exploitatie van natuurgebied De Kuilen en hebben geen behoefte aan een grootschalig verdienmodel in dit mooie stukje Langenboom. Het gebied met al haar rust, ruimte en schoonheid moet beschikbaar blijven voor de inwoners van de gemeente en omliggende dorpen. Dit prachtige gebied hoeft niet ‘vermarkt’ te worden om inwoners uit het hele land naar ons gebied te halen. Wellicht zullen de nieuwe faciliteiten de eerste 10 a 15 jaar nog natuurliefhebbers en gezinnen aantrekken, daarna zullen de faciliteiten echter snel afschrijven en zoals bij veel vakantieparken het geval is maken toeristen dan plaats voor vaste bewoners of een AZC. De initiatiefnemers maken zich daarnaast zorgen over verdrukking van lokale recreatie, de overlast qua verkeer en het behoud van de echte natuur.

In de directe omgeving van Langenboom worden al verschillende plassen commercieel geëxploiteerd; de Kraaijenbergse Plassen, De Berendonck en het Hemelrijk. De initiatiefnemers maken zich hard om te voorkomen dat De Kuilen in dat rijtje komt te staan: “Ons mooie natuurgebied moet toegankelijk blijven voor de mensen in de regio”. De Kuilen is maar een relatief klein gebied. De druk op dit kleine stukje recreatie-natuur mag niet te groot worden.

Laten wij ons als gemeenschap hard maken voor behoud van dit prachtige natuurgebied voor nu en voor volgende generaties!

Bent u het hier ook mee eens en wilt u dat de bestemming van De Kuilen een natuurgebied met kleinschalige, lokale recreatie blijft? Ga dan naar www.reddekuilen.petities.nl en teken petitie ‘Red de Kuilen!’.