Een aantal weken geleden heb ik me aangemeld als vrijwilliger om zwerfafval op te ruimen. Mijn broer vertelde me over de ‘Helemaal Groen App’ van initiatiefnemer Jaap de Boer uit de Achterhoek. Hij is hiermee gestart in de gemeente Berkelland. Hij begon met 7 deelnemers, inmiddels 324. Hij heeft de gratis app ‘Helemaal Groen’ geïntroduceerd.

In heel Nederland waren er volgens de telling op 8 februari 3598 deelnemers actief en sinds dit jaar zijn er al 3285 kilometers gelopen voor ’t zwerfafval. De app ‘Helemaal Groen’ maakt op een kaart zichtbaar waar jij je zwerfafval hebt geruimd. Kijk hiervoor op www.helemaalgroen.nl.

Na deze informatie nam ik contact op met de gemeente Mill en Sint Hubert. Ik kreeg iemand aan de telefoon van afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel en heb me daar aangemeld als vrijwilliger. Het algemene telefoonnummer hiervan is 0485-338352 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vervolgens werd er bij mij ’n prikker, zwerfafvalzakken, ringhouder, handschoenen en een veiligheidshesje ‘schôn bezig’ bezorgd en ik kon aan de slag.

De zwerfafvalzakken - ik heb in een kleine 2 weken 13 zakken aan zwerfafval verzameld - komen mensen van de gemeentewerf uit Mill bij mij ophalen na een belletje.

Wat een afval zeg!

Er zijn meerdere dorpsgenoten die zwerfafval opruimen. TOP!

Wist je dat:

Plastic broodzakken, gevuld met groenafval, gevonden in ’t bos, voor de natuur niet goed is?

  • Afbreken van ’n kauwgum 20 - 25 jaar duurt?
  • Afbreken van sinaasappelschil - sigarettenpeuken 2 jaar duurt?
  • Afbreken van een chips zak 75 - 80 jaar duurt?
  • Afbreken van frisdrankblikjes van aluminium 200 jaar duurt?
  • Afbreken van pet plastic flesjes 500 jaar duurt?

Wij zijn allemaal met ons klimaat bezig maar daar hoort ook ons afval bij.

Daar kunnen we zelf veel aan doen!
IJzer: naar de ijzercontainer.
Papier: voor de buurtschappen.
Groenafval: daar hebben we een kliko voor in huis.
Plastic: daar hebben we plastic afvalzakken voor in huis.
Glas: daarvoor staan op veel plaatsen glascontainers.
Luiers: ook daarvoor staan containers in de buurt van de scholen.
De milieustraat: is er voor grof afval en puin.

Afgelopen week zag ik op tv een boer die blij was dat er statiegeld komt op blikjes drank. Er waren namelijk 4 van zijn koeien overleden ten gevolge van splinters van blikjes door ’t gemaaide gras van zijn wei. Maar ook jaarlijks wordt het gras gemaaid langs de wegen; dit gemaaide gras wordt gebruikt als voer voor de dieren. Kortom er hebben heel veel dieren last van het zwerfafval.

Geïnspireerd door dit verhaal?

Meld je dan aan als vrijwilliger via www.schonbezig.nl. Laten we onze mooie dorpen en bosgebied schoon houden!

Margo van de Steeg
Wilbertoord