Wat hebben wij als vanouds genoten van de heldere vrieskou van -16. Schaatsen uit het vet en het ijs op, want voordat je het weet is het +16 en vermaken we ons op een andere manier. Tja die temperatuurwisseling wordt natuurlijk veroorzaakt door klimaatverandering en hier zijn we met z’n allen verantwoordelijk voor.

Enige tijd geleden heb ik een stukje geschreven, nadat ik met mijn kleinkinderen zwerfafval aan de Kuilen verzamelde om het goede voorbeeld te geven, jong geleerd is oud gedaan.

Na de schaatspret ben ik weer op pad gegaan voor een opruim ronde en was verbijsterd wat ik allemaal aantrof. Gebroken flessen, kroonkurken, ienimienie plastic bakjes (sowieso belachelijk dat deze geproduceerd worden want na 2 hapjes zijn ze al leeg en worden ze weggegooid), een enorme berg blikjes, plastic enz. enz. De eigenaars van kinderschaats beschermers en handschoenen kunnen deze bij mij ophalen. De vele papieren zakdoekjes heb ik niet verzameld. Ook deze kan men na gebruik in een zakje mee naar huis nemen.

Het is alsof men niet beseft dat De Kuilen het leefgebied is van de Schotse Hooglanders, andere dieren en vogels. Zij kunnen door gebroken glas en ander zwerfafval ernstig in de problemen komen.

Gelukkig kan ik afronden met een positieve note: ik trof ook volle afvalbakken op het strand aan, hetgeen betekent dat er ook mensen zijn die wel rekening houden met fauna en flora, waarvoor hartelijk dank!

Angelina Maas, Langenboom