Margo van de Steeg uit Wilbertoord deed altijd al mee aan de nationale schoonmaakdagen waarbij in heel Nederland zwerfafval wordt opgeruimd.

“Ik wandel veel en op een gegeven moment stoorde ik me echt aan al het afval wat her en der ligt. Een aantal weken geleden heb ik me daarom aangemeld als vrijwilliger om zwerfafval op te ruimen. Mijn broer vertelde me over de ‘Helemaal Groen App’ van initiatiefnemer Jaap de Boer uit de Achterhoek. Hij is hiermee gestart in de gemeente Berkelland. Dat inspireerde mij en ik ben ook gaan lopen. Binnen 2 weken had ik 12 zakken zwerfafval verzameld. Ik kan nu zeggen dat in Wilbertoord 90% nu schoon is.”

Het zwerfafval opruimen is vrijwilligerswerk, maar de gemeente stelt hiervoor wel materiaal beschikbaar. “Ik heb contact opgenomen met de gemeente Mill en Sint Hubert en werd doorverwezen naar afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel. Daar melde ik me aan als vrijwilliger. Vervolgens werd er bij mij ’n prikker, zwerfafvalzakken, ringhouder, handschoenen en een veiligheidshesje ‘schôn bezig’ bezorgd, ik heb zelfs een vrijwilligersverzekering gekregen en ik kon aan de slag. Als je voldoende zakken hebt ingezameld bel je de gemeente en men komt dan de volle zakken ophalen.”

Margo vertelt dat iedereen wel met de natuur bezig is, maar toch gooien mensen sinaasappelschillen, peuken, blikjes en flesjes in diezelfde natuur. “Wat veel mensen niet weten is dat sinaasappel en bananenschillen wel 2 jaar duurt voor deze zijn afgebroken in de natuur. Mensen denken dan, o dat is groen en kan ik wel weggooien, maar dat is dus heel slecht voor de dieren. Ik hoop echt dat meer mensen in onze gemeente zwerfafval op gaan ruimen. Dat zodat we kunnen zeggen, wij hebben echt een schone gemeente.”

Meer weten of ook aanmelden? Bel 0485 33 83 52 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..