Wat is lichttherapie? Lichttherapie is een behandeling van lichaam en geest waarbij je gebruik maakt van de helende werking van licht. Licht heeft veel invloed op onze biologische klok en gezondheid. Hebben we het over lichttherapie, dan bedoelen we daar vaak daglichttherapie mee. De positieve effecten van licht op ons welzijn zijn in meerdere wetenschappelijke studies aangetoond. Zo zorgt het voor meer energie en verbetert het de stemming.

Waarom lichttherapie?

Lichttherapie activeert het zelf herstellend vermogen van het lichaam, versterkt het immuunsysteem, optimaliseert stofwisselingsfuncties, stimuleert herstel van lichaamscellen en verbetert en stabiliseert o.a. de mentale gemoedstoestand. Voorbeelden van klachten die kunnen worden behandeld met lichttherapie zijn:

 • Klachten na Corona zoals aanhoudende vermoeidheid, hoofdpijn, postvirale hoest, zuurbranden, pijn op de borst en verlies van reuk en smaak.
 • Ontsteking en gewrichtspijn. Eén van de belangrijkste reacties op therapie met rood licht is een sterke vermindering van ontsteking en oxidatieve stress, met aanzienlijk lagere gewrichtspijn. Rood licht in deze therapie vorm helpt ontstekingen verminderen en de cellen verbeteren, en als bonus wordt de doorbloeding verbetert wat nog meer extra genezing bevordert.
 • Training en spierherstel. Talloze studies en onderzoeken hebben aangetoond dat lichttherapie uw lichaam helpt om meer cellulaire energie te produceren en oxidatieve stress te verminderen, waardoor moe en beschadigd spierweefsel sneller herstelt.
 • Depressie. Een depressie is een voortdurend aanwezige neerslachtige stemming die langer dan twee weken duurt en niet vanzelf verdwijnt. Lichttherapie kan effectief zijn bij het behandelen van seizoengebonden depressies.
 • Winterdepressie. In de herfst en winter kun je last krijgen van een winterdepressie, doordat het langer donker is. Je voelt je door het gebrek aan zonlicht somber en lusteloos en hebt concentratie- en energieproblemen. Vaak heb je een grote behoefte aan slaap en eten.
 • Slaapproblemen. Bij slaapproblemen loopt het slaap-waak ritme niet meer gelijk aan het natuurlijke ritme van de dag. Dit effect kan vervolgens versterkt worden als je weinig buitenshuis komt en daardoor minder wordt blootgesteld aan natuurlijk licht. lichttherapie verhoogt de natuurlijke melatonineproductie voor gezondere slaap
 • Eczeem. Zonlicht kan een positieve invloed hebben op eczeem op handen en andere lichaamsdelen. Het uv-licht onderdrukt de afweer in de huid zelf, waardoor eczeem minder wordt. Eczeem wordt namelijk door een overactief afweersysteem veroorzaakt.
 • Psoriasis. Bij de meeste mensen met psoriasis verminderen psoriasisplekken door zonlicht, bijvoorbeeld tijdens een zomervakantie. UV heeft een gunstig effect op psoriasis, vooral UVB. Ongeveer tien procent van de mensen met psoriasis verdraagt zonlicht en lichttherapie niet.
 • Vitiligo huidziekten. Lichttherapie met UVB straling is een veel gebruikte behandeling bij vitiligo. UVB-stralen stimuleren je huid na verloop van tijd om pigment te produceren. De vitiligovlekken reageren op de lichttherapie met kleine bruine puntjes. Deze puntjes vormen na een aantal maanden behandelen een soort ingekleurde vlek.
 • Acne. Voor de behandeling van acne (jeugdpuistjes) kan gebruik worden gemaakt van UVB. Rood licht dringt dieper in de huid door en heeft een ontstekingsremmende werking. Bij deze behandeling komt geen ultraviolet- of infrarood licht vrij en is daarom niet schadelijk voor de huid. Puistjes, ontstekingen en roodheid zullen verminderen.
 • Huidkanker. Bij sommige vormen van kanker of voorstadia daarvan schrijft een arts fotodynamische therapie voor. Bij deze vorm van lichttherapie worden kwaadaardige of onrustige cellen extra gevoelig gemaakt voor licht, waardoor ze mogelijk afsterven.
 • Huid-, collageen en antiveroudering. Rood lichttherapie voelt zo verjongend omdat het de productie van collageen opwekt, wat de huid zijn elasticiteit geeft, je haar zijn sterkte geeft en bindweefsel zijn vermogen geeft om alles bij elkaar te houden. Talrijke studies en onderzoeken hebben aangetoond dat lichttherapie de huidskleur en textuur verbetert, tekenen van veroudering vermindert en de genezing van wonden en littekens versnelt.

Opbouw van de behandeling

Voor de behandeling vindt er een intakegesprek plaats met één van onze Carelight specialisten waarbij uw specifieke klachten worden besproken en een behandelplan wordt opgesteld.

U krijgt een persoonlijk belichtingsschema en de belichtingstijd van de behandelingen wordt opgebouwd en varieert van 10 minuten tot 30 minuten per behandeling. De Carelight specialist werkt het schema bij elk bezoek voor u bij.

Tijdens de behandeling neemt u plaats op de behandeltafel en worden de therapeutische lampen door de Carelight specialist in positie gebracht.

De frequentie en de totale duur van de behandelingen hangt onder andere af van de aandoening waarvoor u wordt behandeld en uw Carelight specialist zal u tijdens het intakegesprek hierover een indicatie geven.

Na de behandeling

Een paar uur na de behandeling kan roodheid van de huid ontstaan die lijkt op zonnebrand. Een lichte plaatselijke roodheid is niet altijd te vermijden. Het kan dus zijn dat u het de avond na de belichting wat warmer heeft en de huid wat branderig aanvoelt. Dit is normaal. De volgende dag moet de roodheid en de branderigheid weer zijn verdwenen. Houdt de roodheid of branderigheid langer aan, vertelt u dat dan voor de volgende belichting aan de Carelight specialist. Soms ontstaat in het begin van de behandeling wat jeuk wat ook snel zal verdwijnen.

Veilig, niet-invasief en medicatievrij

In tegenstelling tot de meeste conventionele behandelingen, is lichttherapie veilig, niet-invasief, gebruikt geen chemicaliën of medicijnen en wordt niet geassocieerd met schadelijke bijwerkingen. Lichttherapie maakt eenvoudig gebruik van de natuurlijke genezende en verjongende voordelen van een specifiek bereik van therapeutisch natuurlijk licht en levert deze gerichte energie op een hoger niveau dan de zon, zonder schadelijke UV-stralen. Het gebrek aan zonlicht doordat we teveel binnen doorbrengen wordt hierdoor in korte tijd goedgemaakt.

Tarieven

Intake gesprek gratis
Prijs per behandeling € 25,-
Behandelkaart 10 behandelingen € 200,-

Maak vrijblijvend een afspraak bij Carelight Lichttherapie in Mill:

Hoogveldseweg 1 (ingang Fletcher hotel)
5451 AA Mill
0621212078
www.carelight.nl