Justin Arnts met Maan.

In het L.O.M.-radioprogramma Het 12-uurtje worden regelmatig ex-inwoners van onze gemeente opgezocht. Dat om te zien waar ze nu wonen en wat ze zoal doen. Afgelopen zondag (28 februari) werd er gebeld met Justin Arnts. Hij is geboren (1993) en getogen in Langenboom maar woont alweer heel wat jaren in Amsterdam. Hij werkt als redacteur bij een televisieproductiebedrijf.

Justin Arnts koos na het Merletcollege in Mill voor een mbo opleiding en vervolgens een hbo opleiding media, informatie en communicatie. Hiervoor vertrok hij in 2014 naar Amsterdam waar hij nu, samen met zijn vriend Brian, om de hoek van de Jordaan woont. “Televisieprogramma’s maken was eigenlijk nooit mijn bedoeling. Ik wist niet precies wat ik wilde gaan doen. Ik dacht dat ik een jaartje de opleiding in Amsterdam zou doen en dan weer terug zou gaan naar Langenboom. Maar de opleiding, het werk en Amsterdam bevielen me zo goed dat ik hier ben gebleven.”

Via zijn opleiding leerde Justin alle facetten van media kennen: “Radio maken, teksten schrijven, digitale media, marketing en ook televisie. Bij televisie vond ik alle onderdelen en alle mooie dingen van media bij elkaar. Ik schrijf nu soms PR-teksten, ik zoek beelden en doe interviews.” Justin werkt bij het bedrijf TinCan. “Dit productiebedrijf maakt onder andere Rooijakkers over de Vloer, De Alarmcentrale, Promenade en Klikbeet. Ik ben net klaar met het programma Media Inside, dat gepresenteerd wordt door Gijs Groenteman en Marcel van Roosmalen.”

Justin vertelt dat je in dit vakgebied vaak op projectbasis werkt. Je zit dus nooit lang bij een bepaalde bedrijf. “Voorheen maakte ik onder andere de programma’s van Mr. Frank Visser, Shownieuws, Lang Leve De Muziek Show en ik begon als stagiaire bij het tv-programma &Chantal, de personalityshow van Chantal Janzen. Dit was een programma van het productiebedrijf van Iris van der Ende, de dochter van Joop van der Ende. Dit programma trok bij RTL4 gemiddeld 1,3 miljoen kijkers. Dat gaf me zo’n kick dat ik dit wilde blijven doen.”

Op dit moment is Justin redacteur bij TinCan. “Als redacteur verzorg, bedenk, schrijf en cast ik voor de inhoud van de programma’s. Denk aan het schrijven van scripts, PR-teksten, het casten van kandidaten en het bedenken van onderdelen in een format. Nu werk ik aan een nieuw format voor de NTR met Jandino Asporaat.” Over dit nieuwe programma wil Justin nog niet meer vertellen dan dat het over dorpen gaat, het op donderdagavond zal worden uitgezonden en het een mooi programma gaat worden.

Bij een televisieproductiebedrijf worden programma’s bedacht, maar van tevoren is het nooit zeker of en zo ja, wie het uit zal gaan zenden. Justin: “Klopt, ik heb ook een tijdje op een creatie-afdeling gewerkt. Dan wordt ieder idee meegenomen en kan uitgewerkt worden. Pas heb ik nog een pilot-aflevering gemaakt van een programma. Mijn bazen gaan dan daarmee naar de zenders toe omroep om het daar te laten zien. Hopelijk wordt het dan verkocht en uitgezonden. Dat is dan het verdienmodel van een productiemaatschappij.” Mocht het nodig zijn dan schrikt Justin er niet voor terug om zelf voor de camera te gaan staan. Toch ambieert hij nu geen carrière als televisiepresentator. “Maar ik zeg nooit nooit.”
Beluister het hele interview met Justin via de podcast van Het 12uurtje. Dat op o.a. Spotify, Apple podcast of www.het12uurtje.nl.