Nu middelbare scholieren mondjesmaat weer naar school mogen, krijgen leerlingen van het Merletcollege, Metameer en het Elzendaal College ook les in Schouwburg Cuijk. De komende weken staan tal van educatieve culturele activiteiten gepland met onder meer een theatercollege van Guido Weijers.

Niet naar school kunnen, hele dagen thuiszitten, geen vrienden of vriendinnen zien of leuke dingen doen, de lockdown is veel jongeren niet in de koude kleren gaan zitten. Reden voor de middelbare scholen in Cuijk en Boxmeer om samen met Schouwburg Cuijk in actie te komen na de recente versoepelingen voor het voortgezet onderwijs.

De schouwburg blijft nog zeker tot en met 30 maart gesloten voor publiek. “We vinden het ontzettend fijn dat we nu toch van betekenis kunnen zijn voor het onderwijs”, zegt directeur Sjoerd Meijer. “De huidige maatregelen maken het mogelijk dat we groepen leerlingen kunnen ontvangen voor onder meer workshops en masterclasses.”

De middelbare scholen ontvangen jaarlijks een financiële bijdrage voor cultuuronderwijs van de stichting CJP die tot doel heeft cultuur toegankelijk te maken voor jongeren. In samenwerking met een educatief theatergezelschap en de schouwburg is nu in allerijl een gevarieerd programma samengesteld.

Rector van het Merletcollege, Iedje Heere is trots op de samenwerking die is ontstaan. “Elke leerling moet de kans krijgen om kennis te maken met de schouwburg. We hebben samen de taak om ervoor te zorgen dat dit voor onze leerlingen uit de hele regio zo toegankelijk, aantrekkelijk en passend mogelijk is.”

Volgens Linda Peterse, muziekdocente van het Merletcollege, is het bovendien de hoogste tijd voor een culturele frisse neus. “Het was door de lockdown lastig om culturele activiteiten te organiseren, maar door de ruimte die we nu beschikbaar krijgen, kunnen de leerlingen alsnog een divers aanbod tot zich nemen.”

Zo gaan de scholieren aan de slag met een workshop beatmaking tot een lesje tekenen met een 3D-pen. Ook komt de frontman van de band The Handsome Poets langs, verzorgt Holland Baroque een muzikale masterclass en verzorgt cabaretier Guido Weijers een aangepast theatercollege over geluk voor de bovenbouw klassen.

“We verwachten echt dat het leerlingen inspireert en dat ze met nieuwe creatieve ideeën de schouwburg uitstappen”, zegt Peterse. Micky van Stokkom, havo 4-leerling van het Merletcollege, heeft er alvast zin in: “Kunst en muziek zijn mijn favoriete vakken omdat ik daar mijn creativiteit in kwijt kan. De grote zaal van de schouwburg is prachtig, het lijkt me echt vet om daar voor school heen te gaan.”