Terwijl het hier langzaam maar zeker lente wordt en de temperaturen stijgen, wandelde Astrid van der Burgt uit Langenboom vorige week nog door de sneeuw. Dit deed ze in Zwitserland, waar zij sinds 2006 woont.

“Ik heb altijd veel gereisd en toen ik in 2006 in Nepal was geweest, was ik zo geïnspireerd geraakt door de bergen dat ik gesolliciteerd heb bij het Astmacentrum in Davos, Zwitserland. Er stond in de Volkskrant een vacature voor fysiotherapeut.” Astrid vertelt dat het in eerste instantie voor een jaartje of twee zou zijn en dat het wel de bedoeling was om terug te komen naar Nederland. Maar dat is dus anders gelopen.

Astrid verhuisde op haar achttiende al vanuit Langenboom naar Arnhem, waar ze een sportopleiding volgde bij het CIOS. Voor een stage bij NOC/NSF reisde ze naar Zuid-Afrika waar ze een half jaar werkte in een township (woongebied aan de rand van de stad, red.). Vervolgens reisde Astrid nog een jaar door Afrika. “Ik heb een Fysiotherapie-opleiding gedaan in Nijmegen en toen ben ik gelijk bij de KNSB Jong Oranje aan de slag gegaan. Daar heb ik als fysiotherapeut vijf jaar met topschaatsers gewerkt, waarvan 1 jaar met Gerard Kemkers. Daarna heb ik Sven Kramer en Ireen Wüst nog een jaar begeleid in Jong Oranje.” Door haar werk bij de schaatsbond was ze altijd veel onderweg. Daarnaast werkte Astrid ook als conditietrainster bij de KNLTB voor junioren en gaf ze les op de Hoge School van Arnhem en Nijmegen.

Inmiddels is Zwitserland haar thuis. “In de bergen voel ik me thuis. Alle sporten die je hier doet zijn extremer: klimmen, mountainbiken, kajakken en hoog alpine.” Tijdens het deltavliegen leerde ze de Zwitserse Kaspar kennen. “Sinds 2008 wonen we samen in Obersaxen en in 2010 kwam onze zoon Arne op de wereld. Obersaxen is een klein bergdorpje met 800 inwoners en zo’n 100 kilometer van Davos vandaan.”

Astrid verwacht niet dat ze nog ooit terugverhuizen naar Nederland, maar regelmatig zijn ze hier om familie en vrienden te bezoeken. Buiten coronatijden om ontvangen ze in Zwitserland ook veel gasten, vooral in de winter om er te kunnen skiën. “Vorig jaar is Arne zelfs 4 maanden naar basisschool de Kameleon in Mill geweest om de Nederlandse cultuur nog wat beter te leren kennen. Ook voetbalde hij die maanden bij Juliana, wat hij erg leuk vond. Arne wordt tweetalig opgevoed: met zijn vader spreekt hij Obersaxens, een extreem Zwitsers dialect en met mij Nederlands.”

Sinds Arne naar de kleuterschool gaat, heeft Astrid een eigen fysiopraktijk aan huis. “Ook heb ik samen met een Zwitserse vriendin een yoga en pilates studio in het dorp. Maar ook online kan men meedoen, ook vanuit Nederland.” Dat kan via www.funfreemundauns.ch.

Beluister het hele interview met Astrid in Het 12uurtje via de podcast op Spotify, Apple of de podcastpagina op www.het12uurtje.nl.