Vanwege het Covid-19 virus is het op dit moment onduidelijk of D’n Inloop geopend is en zo ja, op welke tijd(en). Neem hierover contact op met Langenboom Zorg Centraal of de Wis. De Computerinloop gaat tot nader bericht niet door.

Hoe kom ik aan (gratis) luisterboeken?

Wat zijn luisterboeken?
Een luisterboek of audioboek is een ingesproken opname van een boek. Iemand leest het boek voor, dat wordt opgenomen en luisteraars spelen die opname af. In de boekhandel worden luisterboeken soms nog op cd verkocht, maar veelal zijn ze als digitaal audiobestand, bijvoorbeeld mp3, verkrijgbaar. Met behulp van een smartphone, tablet of andere afspeelapparatuur kun je luisterboeken overal beluisteren.
Luisterboeken winnen aan populariteit en zijn op steeds meer manieren te verkrijgen. In dit artikel behandelen we er daar een aantal van.

Audioboeken met een abonnement
Er zijn meerdere diensten waarbij je een (maand)abonnement afsluit om audioboeken te verkrijgen. De diensten Storytel en Bookchoice bieden luisterboeken in het Nederlands aan.

Luisterboeken lenen
Bij De Bibliotheek leen je audioboeken via de app Online Bibliotheek. Hierin is een klein aantal luisterboeken gratis te gebruiken. Hiervoor moet je wel eerst de app downloaden en een account aanmaken. Bibliotheekleden kunnen alle luisterboeken lenen.

Audioboeken los kopen
Net als papieren boeken, zijn ook luisterboeken bij de boekhandel te koop. Bijvoorbeeld bij Libris of De Slegte, waar je kunt kiezen of je een luisterboek op cd of geluidsbestand wilt ontvangen. Zo'n luisterboek kost dan meestal tussen de 10 en 20 euro. Webwinkels als de App Store en Google Play Store verkopen ook audioboeken (meestal Engelstalig).
De online luisterboekenwinkel Luisterrijk.nl heeft meer dan zesduizend Nederlandstalige audioboeken. Met klassiekers van Roald Dahl en Tolkien, maar ook nieuwe boeken en complete cursussen. Een luisterboek kost hier tussen de 1 en 20 euro. Je koopt de boeken als geluidsbestand dat je in elke mediaspeler kunt beluisteren, of via de Luisterrijk-app.

Gratis luisterboeken
Hier en daar zijn er ook gratis audioboeken te vinden. Dit zijn vaak oude boeken waarvan het auteursrecht is verlopen, maar soms zijn er ook echte klassiekers of moderne boeken te vinden.
Op YouTube staan enkele gratis audioboeken. Gebruik de zoekfunctie en typ ‘luisterboek’. Ook op Spotify zijn enkele gratis luisterboeken te vinden. Zie hiervoor de afspeellijst ‘Luisterboeken’.

Vooralsnog gaat de donderdagmiddag-ComputerInloop dus niet door. Héb je corona: beterschap. Heb je het niet: hou het gezond.