Foto: Nel van Duren

Cees Berends uit Mill gaf als wethouder Berends zo’n 20 jaar geleden toestemming om een ooievaarsnest in het Aldendrielpark in Mill te plaatsen. Anno 2021 nam deze zelfde Cees Berends als buurtbewoner het initiatief voor een nieuw ooievaarsnest. Dit nest is 2 weken geleden opgehaald in De Schiphorst bij Stichting Ooievaarsbuitenstation ‘De Lokkerij’ Reestdal.

Afgelopen weekend heeft de familie Geurts van Kessel, eigenaren van o.a. Kasteel Aldendriel niet alleen het ooievaarsnest op de bestaande 10 meter hoge paal geplaatst, maar tevens wat snoeiwerk verricht om een mooie doorkijk vanuit het park naar het kasteel te realiseren.

Tien van Tienen, Piet Verstraten, Jan Cornelissen en Pieter Verstraaten waren betrokken bij het eerste ooievaarsnest wat in het Aldendrielpark werd geplaatst. “Het nest wat er stond was versleten en op een gegeven moment stond er alleen nog maar een paal,” vertelt Cees Berends. “Ik dacht dat kan niet en daar moeten we wat aan doen. Toen heb ik de initiatiefnemers van destijds benaderd met de vraag of ze het goed vonden als we het ooievaarsnest in ere zouden herstellen. Dat vonden ze prachtig en vervolgens ben ik er weer mee verder gegaan.”

Na wat zoeken op internet bleek dat bij Ooievaarsstation de Lokkerij in de Schiphorst kant-en-klare nesten te koop waren. “Dat is een prachtig station daar en iedereen is daar welkom om te gaan kijken. Daar zaten vorige week 47 broedparen op daken en in bomen.” Of er ooit ooievaars in het nest in Mill hebben gezeten is niet bekend. “Zelf heb ik het nooit gezien of van anderen gehoord. Het zou mooi zijn als er nu een ooievaar komt. Het nest is klaar, op advies van de Lokkerij heeft Jan Geurts van Kessel er wat groen van coniferen in gegooid en wat witte verf aan de buitenkant aangebracht. Dat moeten de uitwerpselen van ooievaars voorstellen. Zo lijkt het een gebruikt nest waardoor de kans groter is dat een ooievaar het gaat gebruiken.”

Op de redactie van De Neije Krant kregen we deze week een foto binnen die Nel van Duren heeft gemaakt van een koppel ooievaars. Dit koppel ooievaars is dagelijks aan de Beerseweg in Mill te zien waar zij hun voedsel zoeken. Wellicht zijn ze ook nog op zoek naar een nest?

Cees Berends heeft ook het initiatief genomen om te onderzoeken of het zinvol is om Stichting Aldendrielpark op te richten. “Ik heb omwonenden benaderd, Pantein, de kasteelheer en organisatoren van festiviteiten in het park om te zien of we een stichting op kunnen richten om dit park ook voor de toekomst goed te houden. Het is nu wat beter omdat er gesnoeid is, maar het was niet om aan te zien. We moeten dit voor de toekomst waarborgen.” Cees geeft aan dat zodra het in verband met corona weer kan er een bijeenkomst georganiseerd zal worden om te zien hoe iedereen denkt over een dergelijke Stichting Aldendrielpark.

Nu al meer weten? Neem dan contact op met de initiatiefgroep via:
Cees Berends tel. 06 51 23 57 83
Ook via de site www.aldendrielpark.nl is (later) meer te lezen over deze stichting.

Beluister het hele interview via de podcast van Het 12uurtje op Spotify, Apple of de podcastpagina op www.het12uurtje.nl.