Foto: Google Maps

Op initiatief van Geurt Franzen komt er een boek waarmee afscheid wordt genomen van elke gemeente die per 1 januari 2022 op zullen gaan in de gemeente Land van Cuijk. Zo verschijnt later dit jaar ook het boek ‘Houdoe Mill en Sint Hubert’. Naast Geurt Franzen schrijven ook Henk Baltussen en René Megens mee en foto’s in de boeken zijn van Ed van Alem.

“Een jaar geleden kwam Geurt met het idee,” vertelt René Megens uit Cuijk. “We hebben de klus verdeeld en omdat ik wel wat met de gemeente Mill en Sint Hubert heb, ga ik me vooral richten op Houdoe Mill. De boeken krijgen allemaal dezelfde thema’s en de foto’s zijn leidend.” In het boek wordt teruggekeken op een aantal zaken die hier sinds de jaren tachtig tot nu speelden. “We denken dat er al genoeg boeken zijn die de tijd daarvoor al behandelen. Met dit concept kunnen we ook actueel zijn en het is de bedoeling dat mensen zich zaken ook zelf kunnen herinneren en bij het lezen af en toe ‘ach ja’ zeggen.” De meest uiteenlopende zaken uit Mill, Langenboom, Sint Hubert en Wilbertoord komen via foto’s en teksten in het boek aan de orde.

René Megens is bekend als o.a. journalist van de Gelderlander. Maar hij studeerde in 1984 af als historicus aan de universiteit in Nijmegen. “In die tijd stond er een advertentie in muziektijdschrift Oor dat ze correspondenten zochten. Muziek was mijn passie en schrijven deed ik mijn hele leven al graag. Ik werd aangenomen en ondertussen heb ik al duizenden recensies geschreven voor Oor.” Zijn opleiding als historicus kan hij als journalist vaak gebruiken en zeker bij de Houdoe boeken komt dat nu goed van pas. “Het is echt leuk om deze boeken te maken, je kunt kijken op hoe het was en aan de hand van gesprekken komen er mooie verhalen.”

Bij de boeken zijn de foto’s leidend. “We hebben een bestand van 7000 foto’s van Ed van Alem gekregen en dat moeten we terugbrengen naar 500.” De bedoeling is dat Houdoe Mill en Sint Hubert begin november te koop is. Het is dan te koop bij Primera Schipperheijn in Mill en ook online te koop bij de uitgeverij van de initiatiefnemers zelf.