Foto: Metameer Boxmeer

Op werkbezoek bij een kok, boomkweker of een tandartsassistent? Het kan allemaal met VMBO On Stage. Bijna 800 vmbo-leerlingen en maar liefst 120 bedrijven uit de regio doen mee aan de 3e editie van dit beroepskeuzeproject.

Tijdens de Doe Dagen in de week van 31 mei tot en met 4 juni ontdekken de vmbo-leerlingen van de 7 locaties van het Merletcollege, Metameer en het Elzendaalcollege meer over de beroepen waar zij nieuwsgierig naar zijn. Ze gaan dan bij twee verschillende bedrijven een dagdeel op werkbezoek.

Waar de matches tussen leerlingen en beroepsbeoefenaren normaliter worden gemaakt op het Beroepenfeest, vond het maken van de matches dit jaar digitaal plaats. “De leerlingen zijn daar heel enthousiast en serieus mee aan de slag gegaan”, legt Judith Stevens uit. Zij is decaan op Metameer in Stevensbeek. “Ze grijpen zo’n werkbezoek echt aan om zich te oriënteren op hun mogelijkheden. Digimatch is een mooi alternatief voor het Beroepenfeest.”

Na de meivakantie gaan de leerlingen zich verder voorbereiden op de Doe Dagen. Ze krijgen allemaal een leerlingtraining en maken hun eigen visitekaartjes om uit te wisselen met de beroepsbeoefenaren die ze gaan ontmoeten.

Opvallend was volgens de decaan de grote diversiteit in de interesses van leerlingen. “Veel van onze leerlingen willen graag meelopen in de agrarische sector, maar ik heb ook meerdere leerlingen gesproken die nieuwsgierig zijn naar het beroep van een onderwijsassistent”, zegt Stevens. “Er zijn leerlingen die zich hebben ingeschreven voor de Doe Dag bij de kraamverzorgende, de waterbouwer, de makelaar en de installatiemonteur. Voor leerlingen zijn er legio mogelijkheden en het is gaaf dat zij deze ook echt allemaal willen onderzoeken. Want kiezen kan alleen met kennis.”

Meer lezen over Land van Cuijk Maasduinen On Stage? Kijk op www.landvancuijkmaasduinenonstage.nl.