Foto: Irwan Droog

Het eerder aangekondigde festijn ‘TAAL AAN DE MAAS’, op 13 maart 2021 in de Schouwburg in Cuijk, ging vanwege de coronamaatregelen niet door. Het festijn zou de start zijn van een aantal festijnen in de vijf gemeenten, die per 1 januari 2022 de nieuwe gemeente Land van Cuijk gaan vormen. Die start gaat nu plaatsvinden in Mill op zaterdag 12 juni in Cultureel Centrum Myllesweerd.

In Mill zal het Taalfestijn in de vorm van een live TV-programma via de Lokale Omroep Mill gepresenteerd worden. In het programma vanaf 20.30 uur interviews en optredens door columnisten, schrijvers, dichters en uiteraard is er ook muziek. Een van de gasten is Lot Vekemans uit Langenboom. Lot schrijft toneelteksten, romans en scenario’s en werkt op aanvraag als scriptcoach voor professionele theater- en filmmakers. Als toneelschrijver is ze een internationale ster. Haar werk is in tweeëntwintig talen vertaald en in meer dan vijfendertig landen opgevoerd. Ze is daarmee de meest opgevoerde Nederlandse toneelschrijver in het buitenland. Haar werk is meerdere malen bekroond. Zo ontving ze de Taalunie Toneelschrijfprijs voor Gif, de Van der Viesprijs voor Truckstop en Zus Van en kreeg ze voor haar gehele vertaalde Duitse oeuvre de Ludwig Mülheims Theaterpreis. Haar debuutroman Een bruidsjurk uit Warschau werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs en is in meerdere talen vertaald.

Per 2022 houden de afzonderlijke gemeentes St. Anthonis, Boxmeer, Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert op te bestaan. Zij vormen dan de nieuwe Gemeente Land van Cuijk. In dat herindelingsproces is meermaals betoogd dat de ‘eigen identiteit’ van de deelnemende gemeentes niet verloren mag gaan. Aanleiding voor De Kneep om het literaire talent van de afzonderlijke gemeentes nog eens te laten zien en horen en een podium te bieden.

In deze festijnen zal de nadruk liggen op lokaal taaltalent. De burgemeesters van de vijf gemeentes zijn uitgenodigd mee te schrijven aan een ‘schakelverhaal’, waarvan schrijfster Lotte Samarah Hermens het begin op papier zet. Burgemeester Walraven heeft toegezegd het tweede deel te schrijven. De andere burgemeesters volgen. De wethouders zijn uitgenodigd ‘haiku’s’ (een Japanse dichtvorm) te maken. Een aantal van hen is al aan het oefenen.

Reserveer zaterdagavond 12 juni in de agenda voor het Taalfestijn gemeente Mill en Sint Hubert. Of er publiek aanwezig mag zijn is i.v.m. de huidige coronaregels nog niet bekend. Maar kijken naar de live Tv-uitzending kan altijd en overal.