Dat Wolter Kroes een geboren muzikant is, bleek al toen hij op zijn vijfde begon met drummen. Zijn zangcarrière startte pas later, toen hij op zijn twintigste een talentenjacht won. Hij maakte hierna van zingen zijn werk. Enkele jaren later kreeg hij zijn eerste platencontract aangeboden. Vorige week belden Tom Raaijmakers en Corné Kremers met Wolter in het L.O.M.-radioprogramma Het 12uurtje over de nieuwe versie van het voetbalnummer Viva Hollandia.

“Nu het songfestival voorbij is, gaan we eindelijk naar de EK sfeer toe. Die is nu nog ver te zoeken,” vertelde Wolter Kroes in Het 12uurtje. Zijn nieuwe versie van Viva Hollandia zal hier beslist aan bij gaan dragen. “Dit nummer doe ik samen met onder andere Giel van StukTV die uit Uden komt.” Het idee om dit te doen kwam van één van de kinderen van Wolter: “Ik heb 5 kinderen en de jongste, Thomas, is 12 en helemaal weg van StukTV. Hij zei: ‘pap, mijn generatie wil ook een Viva.’ Toen is er een nieuwe mix gemaakt van de muziekband en StukTV vond die ook helemaal te gek.” Ondertussen is het nummer ook te zien en horen in een tv-commercial.

Viva Hollandia werd in eerste instantie in 2008 geschreven voor een oktoberfest. “Dat ging toen helaas niet door maar we hadden wel dat al nummer geschreven. Die deed het toen wel aardig en kwam op nummer 38 in de Top 40. Maar Edwin Evers van Radio 538 zei toen: ‘Wolter, jij hebt volgens mij de grootste voetbalhit allertijden in handen.’ Maar het nummer ging helemaal niet over voetbal. Toen zijn we diezelfde middag met het hele team, alle muzikanten en backingvocals de studio in gegaan en hebben we de plaat opgenomen. De volgende ochtend ben ik om 6 uur naar Radio 538 gereden en binnen een week stond hij op nummer 1.”

Optredens heeft Wolter genoeg staan, maar wanneer hij weer echt het podium op kan is door corona nog niet bekend. “Ik zit bij het allerbeste boekingskantoor van Nederland, Conny Bens uit Langenboom (benzagency.nl) en we hebben 150 optredens staan. Maar wanneer ze weer doorgaan, moeten we afwachten.”

Beluister het hele interview met Wolter Kroes via de podcast van Het 12uurtje op Spotify, Apple podcastst of de podcastpagina op www.het12uurtje.nl.