De Lokale Omroep Mill maakt zich zorgen over het kunnen bereiken van haar vaste luisteraars en kijkers nu steeds meer inwoners overstappen naar het glasvezelnetwerk in het Land van Cuijk. Er zijn op het glasvezelnetwerk van E-Fiber in het Land van Cuijk nu 11 providers actief en minder dan de helft van deze providers heeft aangegeven de L.O.M. door te zullen zetten.

“Wij hebben als Lokale Omroep Mill met elke provider individueel contact op moeten nemen om te informeren of zij ons RTV-signaal door wilden geven en zo ja op welke kanalen.,” vertelt Corné Kremers van de Lokale Omroep Mill. “Dit was een ontluisterende ervaring. De meeste providers zagen daar absoluut niet het nut van in. Het werk en soms kosten die zij als provider hadden om dit te doen woog volgens de meeste niet op tegen het beperkt aantal mensen wat hier belangstelling in zou hebben. Wij waren er vanuit gegaan dat een lokale publieke omroep in een basispakket zou zitten. Dit was ook een toezegging van gemeenten toen de inventarisatie van belangstellenden voor het glasvezelnetwerk in 2016 in het Land van Cuijk begon. Door de overname van een commerciële partij van het glasvezel-initiatief, was die toezegging van tafel, helaas en met de gevolgen waar we nu mee te maken hebben.”

Er zijn 5 providers op het glasvezelnetwerk in het Land van Cuijk die aan hebben gegeven dat zij het signaal van de Lokale Omroep Mill door zullen geven. Kremers: “Maar in de praktijk is dat toch anders. Bij de ene zijn we wel op Tv te vinden maar niet op radio en bij de ander weer andersom. Na contact geeft men aan dat dit nog wel goed zal komen, maar er is geen toezegging op welke termijn dit zal gebeuren.” Ook zijn er 5 providers die hun signaal weer via een andere partij moeten krijgen, maar deze vindt de investering te hoog om dit te doen, waardoor de Lokale Omroep Mill in ieder geval bij deze 5 providers voorlopig niet te horen en zien is. “De 11e provider liet ons weten niets te zien in het doorzetten van een lokale publieke omroep, daar zou niemand op zitten te wachten.”

De Lokale Omroep Mill heeft ondertussen het college van B&W om hulp gevraagd. “De 5 gemeenten in het Land van Cuijk waren in 2016 initiatiefnemer van het realiseren van een glasvezelnetwerk in het Land van Cuijk en subsidiëren ons als omroep ook. Onze taak, lokale informatie brengen richting de inwoners wordt nu wel steeds lastiger. Uiteraard zijn we via een live stream op onze site te horen en zien, maar dat is voor velen te omslachtig kijken en luisteren.” Een andere negatieve ontwikkeling is volgens Kremers dat steeds meer radio’s digitaal zijn en geen FM functie meer hebben. “Wij zenden in de vrije ether wel uit op FM, digitaal via DAB+ is voor een lokale omroep niet te bekostigen op dit moment. Nu ook glasvezel voor ons geen zekerheid is om onze luisteraars en kijkers te bereiken, maken we ons dus echt zorgen.”

Advies van de Lokale Omroep Mill aan haar luisteraars en kijkers is om goed te informeren bij het overstappen of de Lokale Omroep Mill en Omroep Land van Cuijk wel in het basispakket zit van de betreffende provider. “Vraag hier een schriftelijke bevestiging van om teleurstellingen te voorkomen.”