Henny Willems (links) en Arie Verstegen nemen de cheque voor de Buurtschappen Activiteiten Commissie in ontvangst van Frans van Schayik.

Frans van Schayik uit Langenboom is super trots. ´We hebben samen: de gemeentes, vrijwilligers en bestuur LVCNET, voor elkaar gekregen dat het hele Land van Cuijk verglaasd is; iedereen heeft een gratis aansluiting. Dat is geweldig.’ Daarom hebben 117 verenigingen zondag 30 mei 2021 een cheque gekregen voor hun inzet. Samen hebben zij een bedrag van bijna een kwart miljoen euro gekregen. De reacties waren overweldigend en velen waren verrast door het hoge bedrag.

‘Het was fantastisch zondag op industrieterrein Laarakker in Haps. De verenigingen kwamen op een vooraf afgesproken tijdstip door de Drive Thru om hun cheque in ontvangst te nemen’, zegt Van Schayik, bestuurslid van LVCNET vanaf de opzet in 2015. ‘Iedereen wilde supersnel internet; de ondernemers, boeren maar ook burgers. Samen hebben we de schouders eronder gezet en dit is het resultaat.’ Als dank voor de inzet van vrijwilligers ontvingen de clubs nu een bedrag tussen 140 en 11.000 euro. Veel verenigingen kunnen hierdoor hun balans weer op orde krijgen na deze moeilijke coronajaren.

Clubkasactie

In 2016 zijn vrijwilligers ingezet om glasvezel te promotenen klanten konden een vereniging nomineren. Nu krijgen de verenigingen 36 euro per genomineerde aansluiting.
De Verenigingen in gemeente Mill & Sint Hubert hebben mooie bedragen ontvangen. De reacties waren overweldigend. ‘Wat een bedrag!’, ‘Wat kunnen we daar mooie dingen van doen’, maar ook: ‘Dankzij het supersnelle internet heb ik mijn studie kunnen volgen. Dat waren enkele van de vele mooie reacties’, zegt de voorzitter die zondag de cheques mee overhandigde.

Land van Cuijk volledig aangesloten

‘E-fiber heeft gaandeweg het proces opgepakt omdat we in de grote kernen niet voldoende aansluitingen kregen. Die hebben alles overgenomen, ook het geïnvesteerde bedrag door de gemeentes. Ons doel: het hele Land van Cuijk gratis aansluiten is geslaagd”, zegt Van Schayik trots. Tot 1 juli 2021 kunnen inwoners nog overstappen zonder 450 euro activatiekosten te betalen. LVCNET werkt de lopende zaken af en houdt dan op te bestaan. ‘We gebruiken internet steeds intensiever zowel jong als oud, denk aan studie, zorg en financieel. Een goede verbinding is noodzakelijk. Dat is het laatste jaar wel gebleken. Ik ben er ontzettend blij mee”, aldus Van Schayik.