Foto: Kristel Beelen Mooi & Mooi Fotografie

Al ruim 12 jaar is Bea Dinnissen van der Pasch uit Wilbertoord buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand (BABS) en trouwt ze stellen. Maar sinds vorig jaar is ze dit als zelfstandig ondernemer gaan doen en is ze als ceremoniespreekster in te huren voor trouw- en rouwbijeenkomsten, maar ook voor andere bijeenkomsten waar de liefde en het leven gevierd of herdacht moet worden. Dit alles combineert zij met de bed & breakfast die ze vorig jaar samen met haar echtgenoot Henk in Wilbertoord opende.

“Zelf kom ik uit Zuid-Oost Brabant en daar vroegen ze me om trouwambtenaar te worden,” vertelt Bea Dinnissen van der Pasch. “Dat vond ik zo leuk om te doen. Vorig jaar heb ik ontslag genomen bij mijn vaste werkzaamheden en ben ik als zelfstandige begonnen als Ceremoniespreekster.nl. Dit vooral omdat ik graag ceremonies op maat maak en daar helemaal mijn ei in kwijt kan.”

“Belangrijk is dat we een klik hebben. Het gevoel moet goed zijn. En ook belangrijk: het is hun ceremonie. Degene die bij een ceremonie voor je staat, moet wel jouw verhaal vertellen. Ook als men een speciale ceremonie wil, dan kan dat.” Bea vertelt dat men soms overleden ouders of vrienden wil herdenken bij een ceremonie en er dan voor kiezen om vlinders los te laten zoals men ook ooit duiven los laat bij een trouwplechtigheid. “Alles kan bij een ceremonie op maat.”

De vele positieve reacties die Bea krijgt bewijzen dat ze dit doet op een manier die aanslaat. “We bieden een uniek concept doordat ik het ceremoniespreken combineer met een overnachting in onze bed & breakfast aan het struinpad hier in Wilbertoord. Het bruidspaar combineert dan het voorgesprek met een overnachting. Ik verwen ze dan ook met een regionaal ontbijt. Zo leren we elkaar veel beter kennen en kan ik de ceremonie nog beter op maat maken.” Dit bevalt bruidsparen erg goed, want vorige week bracht een bruidspaar zelfs de huwelijksnacht door in hun B&B in Wilbertoord.

Om als bruidspaar meer te horen en zien van Bea, haar werk en hun B&B gaat ze ook meet en greets organiseren. “Dat doe ik elk kwartaal. De eerste is op zondag 27 juni bij onze B&B aan de Verbindingsweg. Ik zorg dan dat ik alle materialen die we gebruiken hier heb: er staat een trouwauto, er is een zangeres voor de sfeer en men kan vragen stellen.” Van tevoren aanmelden is wel noodzakelijk.

Ook bij uitvaarten is Bea actief als ceremoniespreekster. “Soms wil men dit zelf al regelen bij leven en ik ga daar dan naar toe en schrijf de wensen op. Woorden die men graag bij de uitvaart gezegd wil hebben, dingen die je belangrijk vindt en wat niet vergeten mag worden. Maar ook doe ik vier de liefde en vier het leven-ceremonies voor mensen die weten dat ze niet meer lang te leven hebben. Hier is men dan nog zelf bij aanwezig en dit vind ik echt heel warm en bijzonder om te mogen doen.” Maar ook wordt Bea door nabestaanden gevraagd om een afscheidsceremonie te maken. “Ook zij kunnen dan hier later nog komen overnachten. We maken dan een wandeling en praten na over het afscheid.”

Meer weten? Zie dan de site www.ceremoniespreekster.nl. Beluister het hele interview met Bea via de podcast van Het 12uurtje op Spotify, Apple podcasts of de podcastpagina op www.het12uurtje.nl.