Door Twan Dohmen - Bouke de Bruin uit Boxmeer is de beoogd lijsttrekker van het CDA voor de nieuwe gemeente Land van Cuijk. De verkiezingen zijn in november. Op nummer twee staat Joost Hendriks uit Cuijk, drie is Mark Jansen van Gaal uit Wilbertoord.

Met een frisse, jonge ploeg gaat CDA straks de verkiezingen in. “Ik ben de oudste van de top vijf”, vertelt De Bruin. “De andere kandidaten zijn allemaal dertigers.” Nummer vier is Teun Wientjes uit Oploo en nummer vijf Jochem Jacobs uit Velp.

“De kandidatuur gebeurde in grote harmonie. Ik ben trots om straks met een mooi en enthousiast team aan de slag te gaan in onze nieuwe gemeente. Ik heb er met onze mensen veel zin in en het geeft mij veel extra energie,” aldus de kandidaat-lijsttrekker.

“Een ploeg die jong is, maar ook met ervaring. Wij kiezen voor capaciteit én talent. Het is wel tijd voor nieuwe politiek door te verjongen en te vernieuwen. Wij zijn wel een beetje klaar met het haantjesgedrag van sommige collega-politici.”

De Bruin is de lopende periode wethouder in de gemeente Boxmeer. Van 2014 tot 2018 was ze raadslid. Ze komt uit een politiek nest. Haar vader is Noud van Vught uit Rijkevoort, eveneens CDA en gepokt en gemazeld met het politieke werk in de regio en de provincie.

Cuijkenaar Hendriks is momenteel CDA-wethouder in zijn woonplaats. Jansen van Gaal is fractievoorzitter voor die partij in de raad van Mill & Sint Hubert. Wintjes en Jacobs zijn ook al enige tijd actief in de politiek in respectievelijk de gemeenten Sint Anthonis en Grave.

“Als eerst vijf afzonderlijke CDA-afdelingen in iedere gemeente werken wij nu al veel met elkaar samen in het Land van Cuijk. Ieder half jaar is er overleg tussen fracties, maar ook de wethouders en de vertegenwoordigers in provincie en waterschap”, vertelt De Bruin over de eensgezindheid in de partij in deze regio. “Ik ga er voor om er een fijn team van te maken en de onderlinge band nog meer te verbeteren.”

De CDA-leden in het Land van Cuijk beslissen op zaterdag 10 juli tijdens een algemene ledenvergadering over de kandidatenlijst. Dan wordt ook het programma gepresenteerd. Verder wordt officieel besloten om de vijf afdelingen van elke ‘oude’ gemeente samen te voegen tot één CDA Land van Cuijk.