Foto: Cockie Kremers

Triena (1929) en Bart (1923) zijn op 21 juni 70 jaar getrouwd. Een behoorlijk unieke gelegenheid, want een platina huwelijk komt zelden voor. Als Neije Krant gingen we bij Triena en Bart op bezoek en ook namen we de filmcamera mee. Het interview is te zien bij de Lokale Omroep Mill, Omroep Land van Cuijk en in de rubriek video op inmill.nl.

Uiteraard begon ons gesprek met de vraag naar het geheim van een 70-jarig huwelijk. “Kort gezegd is het geheim om heel veel te geven en weinig te nemen,” vertelt Bart. “Ook moet je niet bang zijn om samen te werken op allerlei gebieden.” Triena geeft daarnaast aan dat respect voor elkaar hebben ook belangrijk is in het huwelijk. Maar ook vertellen Triena en Bart dat de dood van hun zoon Peter hun huwelijk sterker heeft gemaakt. Hij kwam in 1971 om het leven door een auto-ongeluk: “Nachts om twee uur belde de politie aan en ze hadden het rijbewijs van Peter in hun hand. Hij was bijna afgestudeerd als automonteur.” Hun andere zoon André was toen zeven jaar. “We hebben toen heel veel steun aan elkaar gehad. Als de één huilde steunde de ander je en we hebben er samen goed over kunnen praten.”

Bart is geboren in Wilbertoord en verhuisde met zijn ouders op jonge leeftijd naar Langenboom en Triena is geboren en getogen in Herpen. Daar hebben ze elkaar ook ontmoet. Triena: “Ons moeder zat buiten en mijn vader was naar het voetbal. Wij waren met vier meiden thuis. De broer van Bart (Ties) kwam samen met Gradje de Klein bij ons langs fietsen en zag de meiden zitten. Hij had zijn band slap gelaten en kwam vragen om een fietspomp.” In het gesprek wat volgde vertelde Ties dat ze binnenkort feest hadden omdat zijn broer Bart terug kwam uit Nederlands Indië. “Ons mam zei dat ze dan maar eens terug moesten komen omdat zij ook een zoon had die in Indië zat.” Bart ging er op bezoek en dat bleef niet bij die ene keer. “Ik had keuze uit vier meiden,” vertelt Bart. “Ondertussen werkte ik bij Vermeulen (later Vermeulen systeembouw) en had ik de opleiding timmerman gedaan. Bij Triena thuis moest van alles gebeuren: wat planken op de zolder, een schapje hier en daar. Ik was blij dat ik dat mocht doen. Zo was ik ook bij Triena.”

Op 21 juni 1951 trouwden Triena en Bart, op dezelfde dag als een zus van Triena, in Herpen. Triena: “De trouwmis was mooi, maar het feest was verder saai. Het was niet in een zaal en geen muziek.” “Maar ik was blij dat ik het meisje waar ik verliefd op was die avond mee naar huis mocht nemen,” vult Bart aan. Vanuit Herpen gingen Triena en Bart op de fiets in hun huwelijksnacht naar Langenboom waar ze in de voorkamer bij de ouders van Bart sliepen. “Drie weken nadat we getrouwd zijn kregen we een woning toegewezen in de Marijkestraat in Mill. Die woningen waren net gebouwd.” Lang hielden ze het daar overigens niet vol. Triena: “We waren het er na negen maanden al moe. We hadden in Herpen een groot boerenhuis en ik kon niet wennen aan een rijtjeshuis. Bart werkte bij Vermeulen en we zeiden: ‘zodra het kan, kopen we een stukje grond.’” Dat gebeurde in Langenboom van iemand die naar Canada immigreerde. Vervolgens bouwden ze er zelf hun eigen huis.

Het verlies van Peter was absoluut het dieptepunt, maar Triena en Bart kijken ook met genoegen en trots terug op hun 70-jarig huwelijk. Bart: “Wat we samen gepresteerd hebben, het geluk dat we hebben gehad dat we niet ziek geworden zijn, dat ik niet één dag zonder werk heb gezeten, dat ik overuren kon maken om wat extra’s te verdienen voor ons huisje.” Aan het einde van het gesprek hebben we de afspraak gemaakt over 2 jaar terug te komen als Bart zijn 100e verjaardag viert.