In deze rubriek geven we antwoord op vragen over uw gezondheid. Een vraag die regelmatig gesteld wordt: Kan ik iets doen aan mijn urine of ontlastingsverlies?

Herkent u dit?

Gaan de gewone dingen niet zoals ze zouden moeten gaan? U durft niet meer op visite bij familie omdat u uw urine of ontlasting niet ophoudt? Of een wandeling maken zonder dat u ongewild urine verliest? Of eens lekker gaan winkelen. Met dit soort klachten kunt u aankloppen bij mij, ik ben geregistreerd bekkenfysiotherapeut.

Bekkenfysiotherapie bij ouderen

Met het toenemen van de leeftijd nemen vaak ook de bekkenbodemklachten toe. Dit uit zich in klachten als urineverlies, blaasontstekingen, niet meer goed kunnen plassen, winden verlies, poep in de broek, niet goed kunnen poepen, pijn bij seks. Mannen en vrouwen hebben vaak dezelfde soort klachten. De organen die te maken hebben met plassen, poepen en vrijen werken door het ouder worden niet meer zo goed. Ook de bekkenbodem spieren verouderen, het hele lichaam veroudert en daarmee ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld snel op te staan en naar het toilet te lopen. Ook kan het zijn dat door teveel hoesten (bij longproblemen) de bekkenbodem beschadigt.

Veel ouderen hebben last van deze problemen maar het wordt afgedaan als “het hoort bij de leeftijd”. Maar dat is echt niet zo, deze klachten kunnen door een goede begeleiding van een bekkenfysiotherapeut vaak verminderd worden zodat de kwaliteit van leven toeneemt en ouderen weer zelfvertrouwen krijgen. Mensen leren van mij waar de bekkenbodemspieren zitten en hoe ze deze kunnen oefenen of ontspannen. Het is echt niet zo dat mensen de incontinentieverbanden zo maar moeten accepteren. Verzekeringen vergoeden niet voor niets voor iedereen bekkenfysiotherapie bij urineverlies vanuit het basispakket.

Bekkenfysiotherapie voor jong en oud

Ook bij andere klachten! Jong en oud hebben baat bij bekkenfysiotherapie, de klachten die ik behandel zijn vaak klachten waarbij mensen vaak schromen om hulp te zoeken. Omdat ze zich schamen of omdat de klacht in het intieme gebied zit. Dat is heel jammer want voor veel problemen is een goede oplossing. Klachten zoals: pijn bij seks, erectiestoornissen, pijn in de zaadballen-liezen-penis, buikpijn, vaginale pijn, plas- en ontlastingsprobleem, niet goed kunnen plassen.
Bekkenfysiotherapie wordt ook gegeven bij:

  • Bekken- en rugpijn bij mannen en vrouwen (o.a. zwangere)
  • Verzakkingsklachten (balgevoel, buikpijn)
  • Voor en na operaties voor een verzakking of prostaatoperaties
  • Urineverlies bij aandrang waarvoor PTNS en TENS behandeling (bewezen effectief)

Opleiding

Als (geregistreerd) bekkenfysiotherapeut heb ik een extra driejarige opleiding gedaan. Tevens ben ik als fysiotherapeut breed opgeleid. Daarom kan ik de behandeling ook ondersteunen met Manuele Therapie Marsman en Dry-needling van pijnlijke en gespannen spieren in de bekkenregio of elders. De behandeling Dry-needling van de bekkenbodemspieren pas ik als enige toe in deze regio.

Werkwijze

De eerste behandeling bestaat uit een uitgebreide intake en een start van de behandeling. Het doel van het gesprek is om een goed beeld te krijgen van de klachten en de oorzaak van de klachten. U krijgt uitleg en adviezen over uw klachten. Omdat de spieren verborgen zijn in het bekken is soms een inwendig onderzoek noodzakelijk.

Heeft u nog vragen, neem gerust contact met me op:

Christel Derks
Fysiotherapie Mill
Langenboomseweg 2b
5451 JK Mill
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0485-451107