Mirre Seinstra-Dollekens, Carlo van Hout en Cor Derks in de Tv regieruimte van de Lokale Omroep Mill bij een live uitzending van Taal aan de Maas op 12 juni vanuit de Theaterzaal in Myllesweerd. (Foto: Cockie Kremers)

Op 1 januari 2022 gaat de gemeente Mill en Sint Hubert samen met de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave en Sint Anthonis op in de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Voor de Lokale Omroep Mill wil dit zeggen dat zij op die datum als zelfstandige omroep ophouden te bestaan.

Per gemeente mag er namelijk vanuit het commissariaat van de media maar 1 lokale omroep zijn. Ondertussen zijn er volop gesprekken tussen de Lokale Omroep Mill en Omroep Land van Cuijk om samen de nieuwe (Streek)omroep Land van Cuijk te vormen. Dit resulteerde al in een nieuw bestuur voor een nieuwe omroep.

Na ruim 33 jaar komt er dus een einde aan de zelfstandige Lokale Omroep Mill. “Dat zal voor onze kijkers en luisteraars, maar ook voor onze medewerkers even wennen zijn,” vertelt Mayke Selten van den Elzen. Zij is voorzitter van de Lokale Omroep Mill. “Maar we hebben goede gesprekken in het nieuwe bestuur en ook hebben onze medewerkers van onze technische dienst al samen met de techneuten van Omroep Land van Cuijk gekeken naar de technische kant van de nieuwe omroep. De huidige studio in Myllesweerd is qua ruimte en faciliteiten in combinatie met de mogelijkheden hier de beste keuze en zal ook de toekomstige hoofdlocatie worden voor de nieuwe omroep.”

Hoe de gezamenlijke programmering voor de nieuwe omroep er vanaf 1 januari uit zal gaan zien is nog niet bekend. Mayke: “Net als de technische diensten zullen ook de redacties gaan overleggen over het in elkaar schuiven van de programmering op radio en televisie. Er zullen beslist zaken veranderen, denk bijvoorbeeld aan de speciale uitzendingen die we als Lokale Omroep Mill doen in het carnavalsseizoen zoals het speuren naar prinsenparen en interviews na hun verschijning. We hebben als omroep straks 33 kernen waar we RTV-programma’s voor moeten maken. We moeten even zien hoe dit in de praktijk allemaal gerealiseerd kan worden.” Maar Mayke benadrukt dat de programma’s lokaal van karakter zullen blijven. “Dat is het doel en de taak van een lokale omroep, zelfs als deze zich richt op 33 kernen en 90.000 inwoners.”

Mayke heeft er het volste vertrouwen in dat de nieuwe omroep straks aan zal sluiten bij de behoeftes van inwoners in het Land van Cuijk. “De nieuwe omroep biedt ook meer mogelijkheden, heeft meer medewerkers en kan daardoor ook meer RTV-programma’s maken. Het bereik is ook groter en wat onze programmamakers straks maken zal ook door meer inwoners gehoord en gezien worden. Dat is voor programmamakers natuurlijk ook wel weer leuk.”

Tot en met 31 december zal de eigen RTV-programmering van de Lokale Omroep Mill blijven zoals deze nu is en waar mogelijk nog worden uitgebreid. “De laatste maanden hebben we diverse nieuwe medewerkers mogen verwelkomen. Ook nu nog kunnen nieuwe vrijwilligers zich aanmelden, we hebben nog ruimte voor nieuwe programma’s. We zullen dit jaar ook beslist nog gezamenlijke programma’s gaan doen samen met Omroep Land van Cuijk, hiermee kunnen we ook aan elkaar wennen.” Hierbij denkt Mayke aan gezamenlijke programma’s met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen Land van Cuijk. “We hebben met Regelkevers nu ook al een gezamenlijk radioprogramma wat zowel bij ons als onze collega’s bij Omroep Land van Cuijk te horen is. Hierop krijgen we veel positieve reacties. Dat geeft dus wel vertrouwen voor de toekomst.”

Meer weten of wilt u zich aanmelden als vrijwillige medewerker van de Lokale Omroep Mill? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of zie de website voor verdere informatie www.lokaleomroepmill.nl.