V.l.n.r. Ton Ermers, Jos vd Boogaart en Bert de Jongh (Foto: Cockie Kremers)

Op dit moment worden er plannen gemaakt om het Senioren Hobby Centrum (SHC) onderdak te bieden in Cultureel Centrum Myllesweerd. De huur van hun huidige pand aan de Hoogstraat in Mill loopt op 1 januari 2024 af. Nu het gemeentehuis per 1 januari aanstaande leeg komt te staan, zijn er mogelijkheden om Myllesweerd uit te breiden. Hiermee kan men niet alleen het SHC onderdak bieden, maar ook kan men mogelijk andere wensen realiseren die al langere tijd op het lijstje staan van vaste huurders en gebruikers en het bestuur van Cultureel Centrum Myllesweerd.

“Het Senioren Hobby Centrum loopt al langere tijd met de vraag wat hun nieuwe huisvesting zal worden,” vertelt wethouder Jos van den Boogaart. “Zij zouden best graag eigenaar willen worden van hun huidige pand. Maar daarbij lopen we tegen allerlei complexiteit aan. Daarnaast veroorzaakt de herindeling ook dat het gemeentehuis leeg komt te staan. Daarom leek het ons goed te onderzoeken of er een mogelijkheid is om het Senioren Hobby Centrum een plek te geven in een deel van het huidige gemeentehuis en dat dan te verbinden aan Myllesweerd.” Een speciale werkgroep is nu aan de slag om diverse opties uit te werken. Het best haalbare plan zal met een positief advies worden overgedragen aan de nieuwe gemeente Land van Cuijk.

Het SHC heeft zelf in het verleden al tal van locaties bekeken voor een nieuwe huisvesting. “Maar vaak waren deze op commerciële basis, waardoor het niet haalbaar was,” vertelt Ton Ermers, voorzitter van het Senioren Hobby Centrum. “We zijn blij met deze mogelijkheid, al had een eigen pand wel onze voorkeur. Wij willen alles zo veel als mogelijk bij elkaar hebben. Onze ervaring is dat wanneer je uit elkaar valt de samenhang tussen deelnemers wegvalt en dat is niet goed voor de organisatie van het SHC. Onze deelnemers moeten elkaar kunnen blijven ontmoeten.” Over hoe dit er in de praktijk uit gaat zien, inrichting van de hobbyruimtes en de toegankelijkheid daarvan is nu nog niet duidelijk. Het SHC werkt ook met machines. “Dus ook moet bekeken worden wat kan qua milieu, geluid en stof. Dat soort vragen komen nu allemaal aan de orde.”

Het plan is om Myllesweerd uit te breiden met een vleugel van het huidige gemeentehuis. Het betreft het, vanuit Myllesweerd gezien, nieuwere rechterdeel. Bert de Jongh is voorzitter van Myllesweerd en licht de plannen toe: “We zijn nu volop in gesprek met elkaar, want ook vaste huurders van Myllesweerd hebben aangegeven dat als er meer ruimte komt, men wil bekijken of er een andere plek binnen Myllesweerd is. Er is een plan van eisen van het SHC en we zijn nu aan het kijken wat haalbaar is en wat niet. Ook de bibliotheek heeft bijvoorbeeld al langer geleden aangegeven dat ze uit de kelder van Myllesweerd zouden willen omdat ze een zichtlocatie willen.” Wat wel of niet kan is ook afhankelijk van het deel van het gemeentehuis men zou kunnen gebruiken als uitbreiding van Myllesweerd. “Wij hebben een lijstje met wensen om Myllesweerd toekomstbestendig te maken. Bij meer huurders en bezoekers is dat bijvoorbeeld ook de uitbreiding van het horecagedeelte maar ook heemkunde vereniging Myllesheem heeft aangegeven meer ruimte te willen.”

Ondertussen zijn er ook diverse suggesties voor de rest van het gemeentehuis wat dus vanaf 1 januari leeg komt te staan. Jos van den Boogaart: “Het ligt voor de hand te denken aan een woonbestemming en niet aan een maatschappelijke of commerciële invulling. Het kan wellicht ook nog wat worden voor een specifieke doelgroep waarbij behoefte is aan een centrale ruimte, want die zit er nu ook al in. We vragen partijen om in die richting na te denken en met ideeën te komen.”

Later dit jaar zal er meer duidelijk worden over de uitbreiding van Myllesweerd en de toekomst van de rest van het gemeentehuis. De nieuwe raad van de gemeente Land van Cuijk zal er uiteindelijk een besluit over moeten nemen.