Op de redactie van inmill.nl kregen we de laatste tijd diverse vragen over de extra vliegbewegingen boven onze gemeente. Na contact met vliegbasis Volkel ontvingen we dit persbericht met uitleg. Onderaan het bericht ook een link naar een formulier om klachten te melden of meer informatie te krijgen.

Van 19 juli t/m vrijdag 30 juli 2021 beoefenen F-16's van vliegbasis Volkel zogenaamde Basic Fighter Manoeuvres (BFM). Tijdens deze trainingsmissies oefenen vliegers luchtgevechten tussen twee of meerdere gevechtsvliegtuigen. Dit gebeurt in gecontroleerd militair oefengebied.

Tijdens deze training is het van belang dat de F-16's wendbaar zijn om optimaal te kunnen worden ingezet tijdens de luchtgevechten. Hiervoor worden de externe brandstoftanks verwijderd waarmee ook het vliegbereik van het toestel aanzienlijk verminderd.

Voor de gehele periode zijn tankvliegtuigen aangevraagd om onze F-16's op te wachten boven de Noordzee en daar bij te tanken voor, tijdens en na hun BFM-training. De tankvliegtuigen zijn echter niet altijd ter beschikking waardoor de F-16's dan in de omgeving van vliegbasis Volkel blijven.

Daarvoor is een militair oefengebied aangewezen wat zich uitstrekt boven Noord-Brabant, Noord-Limburg en een gedeelte van Gelderland, de zogenaamde TMA-D en TRA 12.

Helikopters

Vanaf maandag 2 augustus zal er dagelijks met helikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) geoefend worden boven en nabij vliegbasis Volkel.

Door een renovatie van de landingsbaan op vliegbasis Gilze-Rijen zijn daar, tot en met 30 september 2021, beperkte mogelijkheden om lokale procedures, starts en landingen te beoefenen.

Vliegbasis Volkel heeft samen met het DHC gekeken hoe de helikopters ingepast kunnen worden in de reguliere vliegbewegingen en openingstijden van de vliegbasis. Er is daarbij gekeken naar de oefenbehoefte vanuit de helikopterbemanningen en de lokale mogelijkheden. De helikopters van het DHC stijgen op en landen vanaf thuisbasis Gilze-Rijen.

De geluidsbelasting mag daarbij niet de maximale contour overschrijden.

Wilt u meer weten over vliegbewegingen, zie http://www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766.

Eventuele klachten kunnen worden ingediend via http://www.luchtmacht.nl/geluidshinder.