In september zal Heemschut Sint Huybert het 25-jarige bestaan vieren. Dit doen zij in het weekend van 25 en 26 september met een expositie in de Jachthoorn. Ook zijn dat weekend de speciale dorpsvlaggen beschikbaar waarvoor belangstellenden zich tot 1 september aan kunnen melden.

“We hadden al langer het idee een eigen dorpsvlag voor Sint Hubert te maken,” vertelt Martien Strijbosch. Hij is voorzitter van Heemschut Sint Huybert. “Nu we straks deel uitmaken van de gemeente Land van Cuijk is dit wel een goed moment Sint Hubert met deze vlag een eigen identiteit te geven.” De vlag moest wel historisch verantwoord zijn. Maar hoe doe je dat? “Sint Hubert heeft te maken met de heilige Hubertus en het hert met het kruis. Dan ga je verder kijken naar wat er belangrijk is. Bij het kadaster vonden we een oude wegenkaart van Sint Hubert en ook de kerk is een belangrijk punt voor het dorp. Dat ga je dan combineren en zo kregen we deze vlag.”

De vlag, 120cm x 70cm is voor 12,- euro te bestellen. Dat kan via www.heemschut-sint-huybert.nl of stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook kan men de belangstelling aangeven via een inschrijflijst bij de Jachthoorn en de ZorgSchakel. Bestellen kan tot 1 september.

De vlag zal men officieel presenteren in het jubileumweekend van 25 en 26 september in de Jachthoorn in Sint Hubert. Maar ook is er dat weekend een unieke tentoonstelling te bekijken. “We hebben alle woonhuizen van Sint Hubert van begin 1800 tot 1970 in kaart gebracht met alle bewoners die er gewoond hebben en alle kadastrale gegevens. Dan heb je het over zo’n 1000 gezinnen. We hebben uitgewerkt wanneer ze geboren zijn, wanneer overleden en met wie eventueel getrouwd. Deze gegevens zijn dan ook beschikbaar voor belangstellenden en kunnen zij dan overnemen.”

Beluister het hele interview met Martien op de podcast van Het 12uurtje. Dit kan via alle podcastkanalen zoals Spottify en Appel podcasts. Ook op de podcastpagina op www.het12uurtje.nl is dit en zijn ook alle andere interviews uit dit radioprogramma terug te vinden.