Dementievriendelijke dorpsgemeenschappen waar inwoners met dementie begripvol en ondersteunend worden bejegend. Waar inwoners met dementie erbij horen en, binnen hun mogelijkheden, actief deelnemen aan activiteiten om een zinvolle en plezierige dag invulling te hebben. Waar mantelzorgers ondersteuning vinden bij buren en dorpsgenoten...

Deze droom willen wij waarmaken en we doen dat door aandacht te vragen voor de ziekte dementie. Wij proberen de inwoners in onze dorpen bewust te maken van hoe zij kunnen helpen om inwoners met de ziekte dementie zo lang mogelijk deel te laten uitmaken van de dorpsgemeenschap.

Wij zijn de werkgroep dementievriendelijke gemeenschap en wij zijn actief in alle gemeentes die vanaf 1 januari aanstaande de nieuwe gemeente Land van Cuijk gaan vormen. In de lokale werkgroepen zijn veel vrijwilligers en professionals samen actief om aandacht te vragen voor de ziekte dementie. Onlangs hebben we een overkoepelende samenwerking opgestart tussen al deze werkgroepen. Hier werken we samen met Alzheimercafé Land van Cuijk & Gennep en met de professionele welzijnsorganisatie om zoveel mogelijk van elkaar te leren en activiteiten op elkaar af te stemmen. Daarnaast worden er trainingen verzorgd “omgaan met dementie” voor iedereen die te maken heeft met mensen met dementie.

Nu we hopelijk verlost zijn van de beperkingen die Corona met zich meebracht, gaan we weer met volle kracht vooruit. Het is hard nodig. 80 tot 90% van de mensen met dementie woont gewoon thuis en dat kan alleen als we daar aandacht voor hebben en waar nodig een helpende hand reiken. Niet alleen aan onze dorpsgenoot met dementie maar zeker ook aan de mantelzorger.

Wilt u deelnemen aan de werkgroep dementievriendelijke gemeenschap? U bent meer dan welkom.

Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Op 17 en 18 november vindt om 19.30 uur in zorgcentrum Aldenhorst de training: “omgaan met dementie” plaats. Aanmelden kan bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..