Muziekvereniging Amicitia in Langenboom bestaat dit jaar precies 100 jaar. In deze tijd is het door corona en alle bijbehorende regels lastig ver vooruit te kijken en wat te organiseren. “Daar hebben we in de voorbereiding al heel wat rekening mee moeten houden,” vertelt Peter van Schijndel. Hij is voorzitter van Amicitia. “We hebben het afgelopen jaar best veel kunnen voorbereiden maar muzikaal hebben we helaas een hele tijd stil moeten liggen. Maar ondanks dat hebben we voor het eerste weekend van oktober een heel leuk programma in elkaar kunnen zetten.”

In het jubileumweekend is er op zaterdag volop ruimte voor onderling contact en feest voor de leden van Amicitia. “Op zondag 3 oktober staan we de hele dag in Langenboom paraat. We willen in de ochtend een concert geven in de kerk waar de harmonie eigenlijk ook uit is ontstaan. Die middag hebben we een gezellige middag in de Wis met diverse optredens en ook organiseren we een fair waar iedereen onder het genot van een hapje en drankje kan genieten van muzikale optredens. Ook kunnen kinderen kennis maken met instrumenten en zelf wat uitproberen. We willen vooral laten zien wat we doen, wat we kunnen en wat onze mogelijkheden zijn, voor mensen die geïnteresseerd zijn om bij Amicitia wellicht zelf nog wat te doen.”

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan zal tijdens het feestweekend ook een jubileumboek worden gepresenteerd. “Daar wordt op dit moment hard aan gewerkt. Men is foto’s en teksten aan het verzamelen en spreekt met inwoners die vanuit het verleden nog informatie hebben.” Verder is er een speciaal logo en zijn de muzikanten in nieuwe uniformen gestoken.

Anno 2021 leeft het maken van muziek bij een harmonie nog steeds, al moet men het muziekonderwijs wel anders aanbieden dan in het verleden. “We zien dat de interesse van de jeugd verandert en daar spelen we zo goed als het kan op in. De jeugd wil vaak snel aan de slag en snel iets kunnen en daar geen vijf jaar voor studeren. De huidige programma’s zijn dan ook zo dat iemand die bij de vereniging komt meteen ergens aan kan sluiten en meteen mee kan doen.” Om de interesse te wekken bij jeugd en jongeren deed Amicitia ook projecten op school en dit gaat men samen met de harmonie uit Mill en Sint Hubert ook komend schooljaar weer doen. “Voor de wat oudere jeugd hebben we ook een speciaal orkest dat moderne muziek maakt. Want de interesse voor de muziek blijft, maar de wijze waarop men de muziek wil beleven verandert.” Peter vertelt dat muziekonderwijs en het samen spelen in een harmonie een prima basis is voor elke toekomstige muzikant. “Er zijn diverse muzikanten die bij Amicitia begonnen zijn en nu met muziek de kost verdienen.”

Beluister het hele interview met Peter van Schijndel via de podcast van Het 12uurtje. Dit kan via alle podcastkanalen zoals o.a. Spotify, Apple podcasts of de podcastpagina op www.het12uurtje.nl.