De aftrap met v.l.n.r. Esther Mirjam Sent, Esmee van der Ham en Mike van Diemen. (Foto: Yorik)

Door Jos Janssen - Voor de leden van GroenLinks en PvdA Land van Cuijk was donderdag 26 augustus de aftrap voor de campagne gemeenteraadsverkiezingen.

In aanwezigheid van Esther Mirjam Sent, kandidaat voorzitter PvdA, al 10 jaar eerste kamerlid en voorzitter programmacommissie PvdA bij de afgelopen 2e Kamerverkiezingen.

De rommelige situatie in Den Haag zou wellicht wel eens invloed kunnen hebben op het resultaat op 25 november.

Esther: “De landelijke politiek staat veel te weinig stil bij wat er gebeurt in het land. In Den Haag draait het vaak alleen maar om wat daar op die vierkante kilometer gaande is. Steeds meer taken zijn overgedragen aan gemeenten zonder daar genoeg financiële middelen tegenover te hebben gezet. Heb dus meer oog voor de aantrekkelijkheid en herkenbaarheid van je partij in het land. Wat hier in het land van Cuijk tussen deze twee partijen nu al gedaan is aan samenwerking vind ik supergoed en een voorbeeld voor anderen. Hier heeft men de idealen van beide partijen dichter bij elkaar gebracht door een zorgvuldig proces. Mijn complimenten.”

Fractievoorzitter in de gemeenteraad van Cuijk voor GroenLinks Mike van Diemen ontvangt de complimenten met een glimlach: “Wij willen in de nieuwe gemeenteraad één krachtige partij zijn. We hebben één lijst en één programma. De twee partijen blijven wel hun eigen club houden.”

“De reden voor samenwerking is om onze krachten te bundelen,” laat Esmee van der Ham PvdA-fractievoorzitter in Cuijk weten, “met de accentverschillen van de twee partijen vullen we elkaar uitstekend aan. GroenLinks bijvoorbeeld het duurzame en wij het sociale.”

De top tien voor de lijst GroenLinks-PvdA is bekend en staat op de website die 2 september de lucht ingegaan is. Daar staat ook het door de leden goedgekeurd verkiezingsprogramma op. Mike van Diemen lijsttrekker GroenLinks-PvdA Land van Cuijk: “We hebben tien speerpunten. Onder andere geen megastallen meer in de nieuwe gemeente, een eigen gemeentelijke energiebedrijf, 500 euro mogen bijverdienen als je in de bijstand zit, locaties aanwijzen voor Tiny Houses en tijdelijke bewoning, een pilot voor het basisinkomen en meer goedkopere sociale huurwoningen.”

De ambities voor november van de nieuwe combinatie zijn fors: “Wij zijn dè partij op links. Er is in het Land van Cuijk bij de verkiezingen nu echt de mogelijkheid om links te stemmen. We gaan voor vijf zetels om zo een machtsblok te vormen in de nieuwe gemeenteraad.”