Hallo, hoi, goeiedag. Zo ging gemeenteraadslid Mariëlle van Zuilen (D66) deze zomer al wandelend door alle 33 plaatsen van het Land van Cuijk. Vrijwel iedereen groet. In Wilbertoord zwaaien zelfs de automobilisten vriendelijk. Elkaar zien en groeten is al duidelijk een kenmerk van het Land van Cuijk.

Op papier is er veel bekend over de nieuwe gemeente Land van Cuijk: 33 kernen, ruim 90.000 inwoners en met 324m in oppervlakte de grootste gemeente van Noord Brabant. Maar hoe zien al die plaatsen er nu in het echt uit. Wat valt op? Van Zuilen: “De gemeente Land van Cuijk wordt een uitgestrekte landelijke gemeente met veel kleine dorpen. Het leuke daarvan is dat het mooi ruimtelijk wonen is en dat je bij iedere plaats wel binnen een kwartier in het buitengebied en veel aantrekkelijke natuurgebieden kunt zijn. Via het wandelknooppuntennetwerk is het heel makkelijk om overal een leuke wandeling te maken die in en om een dorp naar mooie plekjes leidt. Ik begin meestal bij de kerk. Altijd een centraal punt in het dorp. Dit heeft me wel bewust gemaakt van het belang van het behouden van de kerkgebouwen als hart van een dorp. Op verschillende plekken hebben kerken al een nieuwe bestemming gekregen, van gemeenschapsgebouw tot kantoor.”

Wordt het niet saai maar liefst 33 keer plaatsen bezoeken? “Ik heb me voor een dorpsbezoek wel eens afgevraagd of er weer genoeg te zien zou zijn. Iedere keer ben ik weer blij verrast. Altijd zijn er weer andere mooie gebouwen, natuur en kunstwerken te zien. Die kunstwerken zeggen vaak veel over een plaats, haar geschiedenis, omgeving of wat inwoners belangrijk vinden. Mijn wandelingen vervelen daardoor nooit. Eigenlijk wordt ik juist steeds enthousiaster. Na ieder bezoek voel ik me meer een Land van Cuijkenaar. Via mijn facebookpagina deel ik van iedere plaats een aantal wetenswaardigheden en foto’s. Deze staan openbaar zodat iedereen ze kan zien. Zo probeer ik ook anderen te laten meegenieten van de plaatsen in het Land van Cuijk.”

Waarom doe je dit? “In de eerste plaats omdat het gewoon leuk is. Maar zeker ook omdat ik volgend jaar graag voor D66 in de eerste gemeenteraad van de nieuwe gemeente Land van Cuijk wil komen en ik het daarom belangrijk vind om alle plaatsen in onze nieuwe gemeente op deze manier alvast een beetje te leren kennen.”