Nog minder dan 4 maanden, dan is de nieuwe gemeente Land van Cuijk een feit! Wanneer vijf bestaande gemeenten gaan samenwerken, ja zelfs opgaan in een nieuwe gemeente, biedt dat de mogelijkheid om sterke aspecten van elk van die vijf gemeenten te implementeren in het nieuwe geheel.

Sinds mei 2014 is de gemeente Boxmeer een Fairtrade gemeente. Met Fairtrade wordt hier bedoeld: eerlijke handel met ontwikkelingslanden. Hierbij kan gedacht worden aan producten die daar geproduceerd worden, zoals koffie, thee, cacao en textiel. De gemeente Boxmeer besteedt een aantal van deze producten Fair aan, en vervult daarmee een voorbeeldfunctie. Dit voorbeeld wordt inmiddels door ruim vijftig bedrijven en maatschappelijke organisaties gevolgd!

De werkgroep Boxmeer Fairtrade Gemeente ondersteunt de gemeente in dit streven en neemt haar werk uit handen. Over een half jaar is de werkgroep ‘werkeloos’. Zij zou haar werkzaamheden echter graag voortzetten als werkgroep Fairtrade Gemeente Land van Cuijk, liefst aangevuld met enkele mensen uit de overige gemeenten.
De reden is op de eerste plaats een ideële: inkomensverbetering in ontwikkelingslanden en bekendheid geven aan het begrip ‘fairtrade’ in de eigen regio. Er is ook een praktische reden.

Wanneer een Fairtrade gemeente fuseert kan de nieuwe gemeente nog maximaal twee jaren de titel blijven voeren. Binnen die termijn kan de titel gemakkelijk geprolongeerd worden. Na die periode moet de gehele procedure opnieuw doorlopen worden; een zeer omvangrijke klus.

Waarom is het, ook voor gemeente Land van Cuijk zelf, profijtelijk om een Fairtrade gemeente te blijven?
Elke gemeente in Nederland (en inmiddels in veel landen ter wereld) wordt geacht aandacht en inhoud te geven aan de 17 Social Development Goals, ook wel Global Goals genoemd, die wereldwijd zijn vastgesteld. Door Fairtrade gemeente te blijven werkt zij dan al aan 10 van de 17 doelen.
Samen met de duurzame doelen die de vijf gemeenten al geformuleerd hebben, kan gemeente Land van Cuijk bij de start al een voorbeeldgemeente zijn voor veel andere.
Die kans moeten we niet laten liggen!

Inwoners in het Land van Cuijk die meer willen weten over het werk van de gemeentelijke Fairtrade werkgroep, kunnen een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..