Het barst hier van de breuken! De aanwezigheid van breuken in de ondergrond heeft een diversiteit aan landschappen doen ontstaan. Denk daarbij aan de unieke Wijst gronden in Uden, de Peelvenen en het landschap waar de sporen van het verloop van de verplaatsing van de Maas zichtbaar zijn zoals de Graafseweg tussen Mill en Grave. Mede dankzij deze grondbewegingen worden er bijvoorbeeld bij de Kuilen vele fossielen gevonden. Het is een bijzonder gebied, met een bijzondere waterhuishouding, flora, fauna én cultuurhistorie. Omdat het gebied zo uniek is wordt er door diverse partijen gewerkt aan het verkrijgen van de een status als Unesco Geopark.

Om dit bijzondere gebied samen te ontdekken organiseert Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o. vanaf september tot halverwege december wekelijks kleinschalige ontmoetingen. De kleinschalige ontmoetingen worden georganiseerd in de vorm van lezingen, wandel- en fiets excursies over de geschiedenis, geologie, cultuur, archeologie en flora en fauna binnen het Geopark.

Fietstocht

Op zondag 3 oktober vertrekt hier een fietstocht over dit gedeelte van de Noordelijke Peelrandbreuk over de Kuilen richting de Verborgen Raamvallei en de zichtbaarheid van de breuklijn, de horst en slenk in het huidige landschap in onze gemeente.

Kijk voor meer informatie, aanmelden en het hele programma op https://peelhorstenmaasvallei.nl/ontmoetingen/categorie/ontmoetingen/maand/.

Website en nieuwsbrief voor meer informatie

Meer weten over het Geopark? Meldt u via de website aan voor een digitale nieuwsbrief over de ontwikkelingen. Het programma kleinschalige ontmoetingen en informatie over deelnemen is te vinden via https://peelhorstenmaasvallei.nl/ontmoetingen/.