Foto: Cockie Kremers

Vorige week heeft het college een positief besluit genomen op het verzoek van Stichting Cultureel Centrum Myllesweerd in Mill voor een uitbreiding. Zij willen het rechterdeel van het gemeentehuis (de receptie en alles rechts daarvan) graag betrekken bij Myllesweerd. Dit om ook het Senioren Hobby Centrum onderdak te kunnen bieden, intern vaste huurders te verhuizen, horeca en opslag te verruimen en een betere basis te hebben voor exploitatie van het culturele centrum.

“Als college hebben we dit plan vorige week besproken en leiden we nu met een warme aanbeveling door naar de nieuwe gemeente Land van Cuijk,” vertelt wethouder Jos van den Boogaart. Zowel bestuursleden van Myllesweerd, het Senioren Hobby Centrum als ambtenaren van de gemeente Mill en Sint Hubert hebben de laatste maanden hard gewerkt aan dit plan. “Maar het is de nieuwe gemeenteraad die hierover een definitief besluit moet nemen. Daarna kunnen de financiële consequenties verder worden uitgewerkt. Voor 1 januari 2024 moet alles gerealiseerd zijn, want dan eindigen de afspraken met het Senioren Hobby Centrum in hun huidige pand aan de Hoogstraat.”

Binnen de plannen van uitbreiding zit meer dan het kunnen huisvesten van het Senioren Hobby Centrum. Bert de Jongh is voorzitter van Myllesweerd en geeft een toelichting: “De bibliotheek wil graag naar een zichtlocatie op de begaande grond. In de ruimte van de huidige bibliotheek en de tuinkamer komt dan het Senioren Hobby Centrum, maar ook Myllesheem zal daar naar toe verhuizen, we verwachten verder dat er dan ook nog plaats is voor een vergaderruimte.”

Daarnaast wil de Lokale Omroep Mill, vanaf 1 januari Omroep Land van Cuijk de studio uitbreiden, kan het horecadeel groter en komt er bergruimte voor de theaterstoelen als deze niet in de theaterzaal nodig zijn. “Ook willen we de toilettengroep uitbreiden en kunnen we de ruimte die we kunnen gebruiken voor het stallen van de theaterstoelen ook gebruiken als garderobe als de theaterstoelen in de zaal staan. Nu staan de stoelen vaak in de gang en daar moeten we nu ook de kapstokken plaatsen bij een druk bezochte activiteit.”

Ton Ermers is als voorzitter van het Senioren Hobby Centrum tevreden met deze nieuwe beoogde locatie in Myllesweerd. “Ontmoeten staat centraal bij het Senioren Hobby Centrum dat naast het beoefenen van je hobby. Dat kan hier in Myllesweerd ook. We hebben de laatste maanden echt constructief overleg gehad met Myllesweerd en de gemeente en hopen dat er volgend jaar snel duidelijkheid is over de verdere stappen en planning.”

Over de invulling van het resterende deel van het huidige gemeentehuis, het oudste deel links van de receptie is nog geen duidelijkheid. “Daarvoor zijn nog alle opties open, al zorgen we wel dat hetgeen daar zal gebeuren geen belemmering is voor de geplande uitbreiding van Myllesweerd,” aldus van den Boogaart. In de week na kerst zal het gemeentehuis worden ontruimd. Ambtenaren werken vanaf 1 januari 2022 in de gemeentehuizen van Cuijk en Grave en na de uitbreiding van het gemeentehuis in Boxmeer verhuist men naar die locatie.