Foto: Marga Nuijs

Voor de 15e keer vond zaterdag 30 oktober de kalverkeuring bij Camping en zorgboerderij de Tienmorgen in Beers plaats. Wilco Polman, een van de zorgboeren op de Tienmorgen, was de winnaar van zijn categorie. Samen met kalfje Dora 560 liep Wilco in de ring onder toeziend oog van een vakkundige jury. Een mooi samenspel tussen mens en dier.

Al een dag of tien waren de zorgboeren en kinderen druk met oefenen met de kalfjes. “Leren lopen aan een touw. Dat vraagt oefening en geduld. Ze zijn er mooi druk mee geweest. En natuurlijk ook met wassen, scheren en poetsen”, zegt Huub Gosens de boer van boerderijcamping de Tienmorgen in Beers.

De jury, bestaande uit een echte veekeurmeester Jan Willems en Hanneke van Overbeek - Gosens, beoordeelden de koppels op verzorging, omgang met het kalf binnen en buiten de ring en de aankleding. Wilco Polman deed daar enthousiast aan mee. Hij was beretrots en blij met zijn prijs. Elke week werkt de voormalige inwoner van Sint Hubert mee op de zorgboerderij als een van de vijftien zorgboeren van de Tienmorgen. De jaarafsluiting, traditioneel de laatste zaterdag van de herfstvakantie, met de kalverkeuring kon dit jaar gelukkig doorgaan.

Erik Jansen, toeristisch manager Regionaal Bureau Toerisme Land van Cuijk, roemde het prachtige initiatief. “Een mooie vorm van verbinding van boeren, toerisme en zorg op deze prachtige monumentale boerderij. Als Land van Cuijk laten we de toeristen maar ook de bewoners het prachtige boerenleven zien maar ook echt beleven. Een aanwinst voor de regio.” Hij onthulde het Land van Cuijk Boert Bewust bord onder begeleiding van accordeonmuziek van Wilco en zijn broer David.